HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lekebergsbostäder tuffast i länet

Örebro Lekebergsbostäder är det bolag i länet med hårdast uthyrningsregler. Och fem bolag säger nej till försörjningsstöd. Det visar Hem & Hyras enkätundersökning.

Saknar du fast anställning? Går på a-kassa? Eller lever du på försörjningsstöd? Då är dina chanser att få ett förstahandskontrakt begränsade. Det framgår av Hem & Hyras enkätundersökning av kommunala- och privata bostadsbolag i Örebro län.

Enligt svaren de lämnat i enkäten, har Lekebergsbostäder de hårdaste kraven för den som vill hyra bostad. För du ska få ett förstahandskontrakt kräver de fast anställning och säger nej till den som går på försörjningsstöd.

Läs ocksåKraftig ökning av sökande när fler kan få lägenhet i Göteborg

Att kräva fast anställning gör det svårt för till exempel ungdomar att få bostad, eftesom de ofta har korta anställningar och vikariat.

Hur påverkar det Lekeberg som kommun att ni kräver fast anställning?

– Ingen aning. Vi har ju fullt i varenda lägenhet så jag vet inte om det spelar någon roll. Jag kände inte ens till att vi hade den policyn, jag är inte den som sitter och läser den varje dag. Det där sköter uthyrarna. Men vi ska ha styrelsemöte på onsdag och jag ska ta upp frågan då, säger Peter Sahlqvist (c)som är ordförande i styrelsen för Lekebergsbostäder.

Läs ocksåSabo: Orimligt med hårda uthyrningskrav

Sören Skårsjö är vd över både de kommunala bolagen Lekebergsbostäder och Laxå hem. Den sistnämnda säger nej till personer med försörjningsstöd men välkomnar personer utan fast anställning.

– Det är två bolag med totalt olika förutsättningar. I Lekeberg har vi fullt uthyrt och kö till lägenheter. I Laxå har vi…inte riktigt den situationen. Där har vi överksott på bostäder. Eftersom bolagen har olika styrelser har de olika sätt att hantera situationerna. Att öppna för den sortens hyresgäster kan dra med sig problem och sedan den nya lagen trädde i kraft ska vi inte längre ta ett socialt ansvar. Vi ska vara som vilket privat bolag som helst. Men det är inte enkelt utan pågår en ständig diskussion om det här, säger han.

Bland dem som svarat på enkäten i Örebro län, säger totalt fem hyresvärdar att den som lever på socialbidrag inte är välkommen som hyresgäst hos dem.  Utöver Laxå hem och Lekebergsbostäder är det Askersundsbostäder, Hällefors bostads och den privata hyresvärden LE Lundberg i Örebro.

Läs ocksåKarlshamnsbostäder lättar på hårda uthyrningskrav

I praktiken betyder det att drygt 5 000 personer i dessa fem kommuner stängs ute från att få hyra, enligt Socialstyrelsens statistik från 2011. Kommuner har ofta så kallade sociala kontrakt, men de riktar sig till personer med psykiska eller missbruksproblem. Vilket gör att den som endast har problem med ekonomin, faller mellan stolarna.

Det privata bostadsbolaget Din bostad i Karlstad är enligt enkätsvaret det bolag i Örebro och Värmlands län med hårdast uthyrningsregler. De kräver inte bara fast anställning och säger nej till socialbidragstagare. Som enda bolag i Värmland och Örebro säger de dessutom nej till personer som har sin inkomst från a-kassa. När Hem & Hyra ringer upp vill de inte medverka i någon intervju.

Enkätsvaren från alla de undersökta 100 bolagen i Mellansverige, visar att det är hos de privata bostadsbolagen som nålsögat är som trängst för bostadssökande.

– Generellt har vi känslan att privata hyresvärdar väljer hyresgäster på ett annat sätt än de kommunala, så jag blir inte förvånad av uppgifterna, säger Marianne Svensson från Karlskoga som är vice ordförande i regionstyrelsen för Hyresgästföreningen Mitt.

Hon säger att det betyder att vissa hyresgäster inte kan flytta dit de vill, eftersom de inte lever upp till kraven som ställs.
– Men det betyder också, om man ska vara riktigt krass, att man skickar över ansvaret att fixa bostäder på allmännyttorna.

Läs också Hyresgästerna ökar sitt inflytande i Landskrona Skuld hos kronofogden – inte längre ett problem hos HFAB

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.