Annons

Linköpingspar i lustvist med värden

Linköping Vägglössen försvann inte och ett Linköpingspar vände sig till hyresnämnden för att få hjälp att bli av med dem. Nu har värden lovat att vidta åtgärder.

Det var under sommaren som paret valde att göra en ansökan hos hyresnämnden. Detta sedan de upplevde att värden, Willhem, inte gjorde tillräckligt för att lösa problemet med vägglöss i lägenheten i Skäggetorp.

I ansökan beskriver paret att de trots sanering fortfarande hittade levande löss i bostaden. Det fanns också oklarheter kring om paret kunde behålla sina möbler och vem som eventuellt skulle stå för kostnaden om möbler måste bytas ut.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Ärendet komplicerades av att mannen i familjen har astma och påverkades negativt av det medel som användes vid skadedjursbekämpningen.

Annons

När hyresnämnden tog upp ärendet bestred Willhem parets begäran om att hyresnämnden skulle besluta om ett åtgärdsföreläggande. I stället nåddes en förlikning, där Willhem åtar sig att genast sätta in fackmannamässig skadedjursbekämpning. Värden lovar också att stå för sanering av vissa möbler och tvätt av bland annat kläder. Dessutom ska paret erbjudas en evakueringslägenhet för att slippa vistas i bostaden medan saneringen pågår. Paret försäkrar i sin sida att vara samarbetsvilliga och göra vad de kan för att underlätta de insatser som krävs.

Hyresgästerna begärde 15 000 kronor i nedsatt hyra och ersättning för förstörda möbler. Värden gick frivilligt med på att betala i de fall paret kan uppvisa kvitto som visar att man tvingats köpa nya möbler, något som hyresgästerna har accepterat.

Annons
Läs ocksåSå spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flyttaHand på en lagbok samt vägglöss.
Fakta: Fakta vägglöss

 

Vägglusen är ingen lus, utan en skinnbagge, cirka 4–5 millimeter lång.

Den har platt kropp och kan ta sig in i mycket trånga utrymmen.

Den kan inte hoppa eller flyga, utan kryper som en nyckelpiga.

Den vill ha nära till mat, så den gömmer sig helst nära en säng på dagarna.

Den är aktiv på natten, då den kryper fram och suger blod.

Den kan gå i dvala och överleva i månader utan mat.

En hona kan lägga 200 ägg under sitt liv. Äggen är små, ljusa och svåra att upptäcka.

Läs också Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Rickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?" Lulebo: De har orsakat spridning i hela huset Kan vräkas efter 27 år - satte ut möbler fulla med vägglöss i trapphuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.