Annons

Linnéa jobbar och bor i lägenheten

Arjeplog Linnéa Eriksson har kunder över hela landet. Men företaget ligger inte direkt mitt i Sverige, tvärtom. Möten och utbildningar sköter hon från hemmet, en lägenhet i Arjeplog.

På spisen står en kaffekanna i metall och sprider en härlig kaffedoft. Det fick Linnéa Eriksson lära sig snabbt, det där med att koka kaffe. Det är en av följderna en kan drabbas av när kärlek råkar uppstå.
En annan följd av kärlek kan vara en flytt. Till exempel från Fagersta till Arjeplog, där kokkaffet är en nödvändighet för många.
En högersvajp gav det resultatet. Linnéa träffade sambon Emil Sundberg via en dejtingapp, där en så kallad högersvajp betyder intresse. Hon med sitt företag Dinomite i Fagersta, han helikopterpilot på jakt- och fiskecampen Miekak i Arjeplogsfjällen.

– Mitt företag finns på Internet. Och det blev väldigt tydligt vilken stor fördel det är att ha ett onlineföretag. Jag har jobbat från Kanarieöarna och nu när jag träffade Emil kunde jag provbo i hans lägenhet här i Arjeplog, så att jag visste säkert att jag skulle trivas, säger Linnéa Eriksson.
Hon har gjort något som känns tvärtom när det gäller företagande. Från Fagersta med drygt 11 000 invånare och ett par timmar till Stockholms innerstad. Till Arjeplog med knappt 3000 invånare och närmare 3 timmar till Luleå och 90 mil till Stockholm.
Många som startar ett företag skaffar sig lokal i en större stad. Men det menar Linnéa Eriksson, inte alls är nödvändigt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Bygger man upp verksamheten kring att vara online, spelar det ingen roll var man faktiskt är, säger hon.
– Jag kan gå upp och jobba på morgonen utan pendling, stress, skottning eller vad det nu kan vara.
Linnéa Eriksson ser egentligen bara fördelar i att jobba hemifrån. Framför allt friheten. Är det fint väder och almanackan tom kan hon ta ledigt och njuta av dagen. Men också att lokalhyra är densamma som boendekostnaden och enkelheten med en lägenhet. Hon behöver en dator och en uppkoppling. Med andra ord en väldigt liten kostnad när företaget startas. Sedan är det bara att jobba.

Annons

Hennes verksamhet är företagsutveckling, brandingstrategi och hon coachar och utbildar både enskilt och i grupp.
– Det har hänt flera gånger att jag har något snyggt på överkroppen och mysbyxor nedtill när jag är online med kunder. Det är bara det jag har på överkroppen som syns, skrattar Linnéa Eriksson.
– Återigen en sak som ger frihet.

Svårigheter finns givetvis i att jobba hemifrån. Inte minst gäller det att ha en stor dos självdisciplin.
– Det går inte att göra annat än att jobba. Och sen har man ju inga arbetskamrater. Det löste jag genom att starta ett community för onlineföretagare, säger Linnéa Eriksson.
Flytten till förhållandevis lilla Arjeplog var riktigt lyckad också. Det är en befolkningsmässigt liten, men till ytan väldigt stor kommun.
– Det jag insåg snabbt är att människor som bor här bryr sig om varandra och det finns en tydlig gemenskap som jag välkomnades in i direkt. Det är kort och gott perfekt att bo och jobba så här

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.
Fakta: Lär dig lyckas på nätet

• Inventera dina kunskaper och egenskaper. De allra flesta har något eller flera kunskapsområden som kan läras ut.
• Våga misslyckas. Det är det bästa sättet att lära.
• Titta på hur andra onlineföretagare gör. Dra dig inte för att fråga andra som varit igång ett tag.

Fakta: Viktigt när du jobbar hemma

• Gör klart för alla i din omgivning att du, även om du faktiskt är hemma, jobbar.
• Se till att ha en del fasta rutiner. Till exempel en promenad varje morgon, som om du går till jobbet.
• Ordna en arbetsplats hemma, en hörna eller ett rum. Det är bra att ha utrustning och material på samma plats.

Källa: chef.se

Fakta: Kända hemmajobbare

• Jonna Jinton är också en onlineföretagare. Hon lämnade Göteborg för den lilla byn Grundtjärn i Västernorrland. ”Hon är oerhört inspirerande och valde bort storstadslivet.” (jonnajinton.se)

• ”Linda Hörnfeldt är en annan onlineföretagare som inspirerar.” Hon är så kallad influencer vilket i det här sammanhanget handlar om coachning för den som vill tjäna pengar på sociala medier. (lindahornfeldt.se)

Fakta: Arjeplog

1. Sveriges till ytan fjärde största kommun. 2 809 invånare.
2. Samhället Arjeplog ligger intill Sveriges djupaste insjö; Hornavan.
3. Många biltillverkare vintertestar här.

Fakta: Det här är Linnéa Eriksson

Ålder: 32 år.
Bor: I Arjeplog med sambon med Emil Sundberg och pointern Nelson.
Driver företaget Dinomite media som är ett onlineföretag; dinomite.se
”Jag var pank men hade en dator och en uppkoppling. Det var början på mitt företagande. I grunden är det samma sak fortfarande, jag utgår från en uppkopplad dator. Var den står spelar ingen roll.”

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.