HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Svart mamba förbjuds i lägenhet

Nyheter Palmhuggorm är okej, men inte svart mamba. En man i Stockholmstrakten får inte tillstånd att hålla en av världens snabbaste och giftigaste ormar i sin lägenhet.

Han har gjort allting rätt. Inrett ett rymningssäkert rum i lägenheten  och följt alla föreskrifter för att hålla giftorm. Därtill har han sökt tillstånd för att ha giftormar hemma. Men det blev nej.

Först sade kommunens miljö- och samhällsbyggnadsnämnden sade ja till att hålla palm-huggormar, men nej till två svarta mambor. Länsstyrelsen kom fram till samma beslut och även mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt har nu avslagit mannens överklagande.

Läs ocksåPeter äter ute utan risk

Motiveringen är att svart mamba är extremt giftig. Den är också snabb, jagar aktivt på dagen och ett obehandlat bett leder till döden. En helt annan typ än palmhuggormen, som är nattaktiv, långsam och inte jagar aktivt, enligt expertutlåtande från Kolmården.

Frågor om giftormar i lägenheter skapar ofta heta känslor. Enligt lagen ska tillstånd prövas utifrån den skada eller olägenhet som kan uppstå för människors hälsa. Det är främst grannarnas säkerhet man tänker på.

I det här fallet har det inte visats att grannarna är oroliga. Å andra sidan tycker mark- och miljödomstolen att inte heller mannen har bevisat att han har den särskilda kunskap som behövs och kan vidta de försiktighetsmått som krävs för att vara säker på att en svart mamba inte rymmer, enligt domstolen. Ormens storlek, snabbhet giftighet och beteende gör den extra svår att hantera och då ställs högre krav på ägaren än för andra giftormar.

Läs ocksåHur grönt är det där du bor? - se hela listanFör första gången har grönytorna i Sveriges tätorter kartlagts.
Läs också Givmild värd skänker honung och äppelträd till sina hyresgäster Skabbräv och fåglar bekämpas i staden Här bor dina vilda grannar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.