Annons

LKF vill höja hyran med fyra procent

Lund ​LKF vill höja hyrorna med 4 procent. Det kommunala bolaget motiverar kravet med att kostnaderna för underhåll, sophantering och löner ökat.

​Hyresgästföreningen har en annan uppfattning.

− Kravet är för högt. Nu är det dags att hyresgästerna får del av de besparingar som de själva bidragit till, säger Sten Svensson, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Med hyresgästernas hjälp har företaget sparat på både värme och vatten. Dessutom innebär sänkningen av fastighetsskatten en betydande besparing för bostadsbolaget, som redan nu har en god ekonomi. En granskning av LKF:s ekonomi som revisionsfirman Öhrlings PWC gjort visar att företaget haft en mycket stark ekonomisk utveckling åren 2001–2005. Man har gått från en förlust på 8,5 miljoner till en vinst på 51,4 miljoner.

– Detta har självklart betydelse i förhandlingarna, säger Sten Svensson. Tittar vi bakåt ser vi dessutom att LKF varit för pessimistiska och till exempel räknat med större räntehöjningar än det faktiskt blivit. Det innebär att de fått betalt för kostnadsökningar som de inte haft.

Annons
Läs också Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende" Nya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igen Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Striden om hyrorna: Förhandlingar strandade – osäkert läge för hyresgäster i Malmö Fick andra chans att bo kvar – ska ha hotat att ”slakta” värdens personal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.