Annons

Lokal företagare bjuder 50 miljoner för Asylen

Vadstena En privat fastighetsägare i Vadstena vill köpa Asylen för 50 miljoner kronor. Men kommunen säger nej.

Asylen har en brokig historia och har bland annat varit sockerbruk och mentalsjukhus men inrymmer numera hyreslägenheter och olika verksamheter, bland annat bibliotek. Fastigheten ägs av kommunens bostadsbolag, Vadstena fastighets AB.

Den senaste tiden har Asylen, eller framför allt parken intill huset, fått mycket uppmärksamhet. Vadstena fastighets AB vill bygga tre nya hyreshus med sammanlagt 48 lägenheter i parken. Protesterna har varit omfattande, men nyligen godkände kommunfullmäktige detaljplanen som banar väg för bygget med klar majoritet.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Men det finns också andra tankar och planer kring Asylen. I ett brev till kommunfullmäktige skriver företrädare för Sandberg fastigheter AB att man vill erbjuda ytterligare ett alternativ; att köpa fastigheten av VFAB så att bolaget får in pengar att satsa på andra byggprojekt. Sandberg fastigheter har lagt ett bud på 50,3 miljoner kronor och finansieringsfrågan ska enligt de handlingar som kommunen tagit emot vara löst.

”Vi är väl medvetna om byggplanerna på fastigheten och den delade opinion som råder kring detta byggprojekt. Vi tar i och med detta inte direkt ställning i byggprojektet utan erbjuder Vadstena kommun med Vadstena fastighets AB ”ett tredje alternativ” ”, skriver bolagets ägare till kommunfullmäktige.

Annons

Man betonar samtidigt att man inte kräver ensamrätt vid en eventuell försäljning, utan föreslår att fastigheten läggs ut på den öppna marknaden.

Läs ocksåSå blir din hyra 2021 i Östergötland

Kommunstyrelsens ordförande Mats Wahrén (Konsensus) avfärdar budet i ett skriftligt svar till Sandberg fastigheter och skriver bland annat att det tycks föreligga något slags missförstånd.

”Fastigheten Asylen 10 är inte till salu. Den nuvarande ägaren, Vadstena fastighets AB (VFAB), har heller inga planer på att sälja fastigheten, vilket VFAB:s vd även tidigare meddelat er”, skriver Mats Wahrén.

Annons

Han avslutar med att det därför inte finns anledning för kommunfullmäktige att ta upp Sandberg fastigheters skrivelse för behandling.

Läs ocksåVFAB:s vd slutar med omedelbar verkan
Läs också Högre hyror för drygt 700 hyresgäster i Vadstena Vadstenabo får badkar efter tvist Höjda hyror hos Vadstenas största värd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.