HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lundabo förlorade strid mot Hyresgästföreningen

Lund Han var inte nöjd med Hyresgästföreningens avtal med LKF och krävde föreningen på skadestånd. På fredagen kom domen i målet kring bostadsområdet Offerkällan och Lundamodellen.
Offerkällan. Bostadsområdet på Norra fäladen omfattar 352 lägenheter.

Som Hem & Hyra tidigare berättat har hyresgästen Svante Dahl, tidigare ordförande i den lokala hyresgästföreningen Offerkällan i Lund, stämt Hyresgästföreningen på drygt 10 000 kronor.

När hyresvärden LKF och Hyresgästföreningen i april 2013 införde en ny hyressättningsmodell, den så kallade Lundamodellen, så undantogs bostadsområdet Offerkällan på Sankt Hans gränd på grund av pågående renovering. Eftersom modellen utan renoveringar skulle innebära en hyressänkning för de boende så förlorade hyresgästerna på uppgörelsen, menar Svante Dahl.

Läs ocksåHyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta

I sin stämningsansökan till tingsrätten skriver han att Hyresgästföreningen inte uppfyllt sin plikt att tillvarata sin uppdragsgivares intressen och att han lidit en ekonomisk skada. Hyresgästföreningen å sin sida har svarat att det inte föreligger något ombudsförhållande mellan föreningen och honom som enskild hyresgäst, att det inte funnits något färdigt avtal för bostadsområdet och att skadan som Svante Dahl säger sig ha lidit därför är fiktiv.

På fredagen kom domen från tingsrätten. Den går på Hyresgästföreningens linje. Tingsrätten konstaterar i sin dom att ”det mellan Hyresgästföreningen och LKF finns en giltig förhandlingsordning, och att det i hyresavtalet mellan Svante Dahl och LKF finns en giltig hyresklausul”. Det innebär att förhandlingsöverenskommelser som träffas mellan Hyresgästföreningen och LKF får tillämpas på Svante Dahls hyresavtal. ”Inom detta ‘trepartssystem’ finns inget uttryckligt avtal mellan Svante Dahl och Hyresgästföreningen.”

Tingsrätten skriver samtidigt i domen att man inte gjort någon bedömning om Hyresgästföreningen har agerat felaktigt gentemot hyresgästerna under arbetet med Lundamodellen utan domen utgår enbart från frågan om det funnits ett avtalsförhållande mellan Svante Dahl och Hyresgästföreningen: ”Tingsrätten finner inte anledning att ifrågasätta Svante Dahls uppgifter om att de boende i kvarteret Offerkällan är missnöjda med hur Hyresgästföreningen har hanterat frågan om Lundamodellen, eller att det har förekommit protester på grund av det. Dessa omständigheter har dock ingen inverkan på tingsrättens bedömning av den rättsliga grunden för Svante Dahls talan i målet.”

Läs ocksåGrannarna vill stoppa värdens planer: "Kommer att bli rena kyrkogården"

Chefsjuristen Mats Lindahl  på Hyresgästföreningen i södra Skåne är nöjd med utfallet i tingsrätten men beklagar samtidigt konflikten.

– Det är olyckligt när hyresgäster är missnöjda med vårt förhandlingsarbete.Hyresgästföreningen gör sitt bästa för att vara till fromma för alla hyresgäster. Vi kan den kollektiva hyresförhandlingslagen, vi sparar årligen hyresgästerna mycket pengar genom att förhandla ner bolagens yrkade hyreshöjningar. 

Hyresgästen Svante Dahl själv är inte överraskad över domen.

Läs ocksåAnklagades för svartuthyrning - då räddade pandemin Bengts och Evas hyreskontrakt

– Nej, detta var väntat. Men det var en kuslig upplevelse att höra hur Hyresgästföreningen argumenterar. Av domen framgår att Hyresgästföreningen inte företräder hyresgästerna. Som hyresgäst är man uppenbarligen helt rättslös.

I veckan kom också beskedet från LKF att Lundamodellen börjar gälla i bostadsområdet Offerkällan från den 1 januari. Eftersom den omfattande upprustningen av området nu är slutförd medför modellen en hyreshöjning för de flesta boende. För Svante Dahls egen del höjs hyran med 727 kronor i månaden, nästan 11 procent.  

Läs också Lund: Demonstration mot vinstuttag Över hundra miljoner lämnar skånska hyresvärdar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.