Annons

Lurade till sig 16 miljoner i fejkad sjukdom – fälldes av grannarna

Nyheter I drygt åtta års tid simulerade den 49-årige mannen att han var svårt sjuk i MS och mjölkade Försäkringskassan på över 16 miljoner kronor. Ändå hjälpte han gärna till med flytthjälp och tunga lyft. Grannarnas vittnesmål blev hans fall.
Grannar vittnade om att den påstått sjuke mannen hjälpt till att bära flyttkartonger och bära tunga kassar. Övervakningsbilder fångar honom även när han köper en rullstolsramp – till sig själv. Nu döms han till sex års fängelse.

När Försäkringskassan knackade på för ett rutinbesök för tre år sedan välkomnade den 49-årige mannen från sin rullstol. I hans hem i Örebro fanns en rullstolsramp installerad, och mannen bedyrade att hans MS-sjukdom nu blivit så allvarlig att han behövde hjälp med ”precis allting” och inte kunde göra någonting själv.

Vad Försäkringskassan inte visste var att 49-åringen bara dagar tidigare hade tagit bilen till Jula, köpt den splitter nya rullstolsrampen och burit den i sina armar ut ur butiken.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Samtidigt duggade besvärande tips in från personer i mannens omgivning. Tips om att mannen trots sin neurologiska diagnos körde bil och både lämnade och hämtade barn på skolan.

Tipsen ledde till att 49-åringen så småningom polisanmäldes, då Försäkringskassan hittat ett hyreskontrakt på en bil i mannens namn. Hans assistansersättning fortsatte dock att ticka in, tack vare det läkarintyg som försäkrade att han verkligen led av MS.

Vittnesmålen från grannarna i hans tidigare hyresområde skulle bli pusselbiten som fick honom på fall.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"
Polisens hemliga övervakning fångar mannen när han varit och storhandlat – för att sedan köra hem.

Grannarna beskrev 49-åringens familj som mycket trevlig och hjälpsam – ingen hade vara sig sett honom i rullstol eller lagt märke till att han haft några problem att röra sig.

Annons

Tvärtom ställde 49-åringen gärna upp när en av grannarna behövde bära upp tunga saker till lägenheten, och han höll artigt upp dörren när hans granne skulle in i porten.

En av grannarna berättar vidare att hon träffade på mannen när han hjälpte en annan hyresgäst att flytta, bärande på en flyttkartong.

Läs ocksåHär stjäl bedragare Hyresgästföreningens pengar – liga lurade äldre via falska telefonsamtal från bankenTelefonbedragare

Ingen av de tillfrågade grannarna hade sett ett spår av det flertalet assistenter som skulle hjälpa 49-åringen med allt från att duscha, gå på toaletten och borsta tänderna.

I våras greps 49-åringen i sin bostad, misstänkt för grovt bidragsbrott. I fredags föll domen i Örebro tingsrätt: sex års fängelse och skadestånd på 16 miljoner kronor.

Övervakningsfilmer visar bland annat hur mannen köpt en rullstolsramp på varuhuset Jula.

I den 149 sidor långa domen står att läsa hur 49-åringen i drygt åtta års tid iscensatt en jättelik sjukbluff mot Försäkringskassan. Tack vare sin diagnos för en lättare form av MS har han lyckats simulera ett allvarligt sjukdomsförlopp, där han till slut uppgav sig vara helt oförmögen att ta hand om sig själv. Samtidigt utsågs ett flertal bekanta – däribland hans egen fru – till ”assistenter” som fick lön utan att behöva lyfta ett finger.

Annons

Omfattande bildbevis från utredningen visar bland annat hur 49-åringen sitter på huk vid stranden i Spanien med sin dotter, hur han under ett nyårsfirande bär omkring på sin son samt hur han åker rutschkana på ett lekland.

Totalt har 49-åringen genom jättebedrägeriet lurat till sig 16 miljoner kronor i felaktiga bidrag, medan ”assistenterna” befunnit sig på utlandsresor och kvitterat ut pengar samtidigt som de haft tillsynsansvar.

Samtliga inblandade har förnekat brott, men 49-åringen uppger under rättegången att det var ”slarvigt” av honom att skriva under blanketterna om utökad assistans.

Förutom 49-åringen döms åtta personer för sin inblandning i bedrägeriet – fem av dem till fängelse mellan 1,5 och 3,5 år.

Läs också Facebook-bedragare döms till fängelse – så lurade de bostadssökande med falska annonser Nyfödd bebis räddade kontraktet trots sju sena hyror Kvinna hyrde ut lägenhet till sju olika personer – döms för bedrägeri

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.