HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lyckad protest mot försäljning av allmännyttan

Jönköping Nässjö kommun har beslutat att sälja delar av allmännyttan för att bekosta en ny simhall. Men det är Hyresgästföreningen och hyresgästerna emot. Efter en manifestation med över 1 000 namninsamlingar backade politikerna och återremitterar nu ärendet. 

– Det här är verkligen en delseger. Det visar att vi faktiskt har makt att påverka, säger Barbro Svensson, ordförande i Hyresgästföreningen i Nässjö.

Manifestationen hölls utanför kommunhuset i samband med att politikerna skulle samlas till kommunfullmäktige. Närmare 100 hyresgäster hade samlats och överlämnade en namninsamling med exakt 1 238 underskrifter.

Läs ocksåKrylbo: Lägenheter utan bygglov i före detta vårdcentral

– Det är resultatet av att vi knackat dörr under flera veckor och informerat hyresgästerna om vad kommunen tänker göra, säger Barbro Svensson.

Hem & Hyra skrev tidigare i höstas om kommunens planer på att bygga en ny simhall. För att delfinansiera projektet ville man att det kommunala bostadsbolaget Linden Fastighets AB skulle bidra med 40 miljoner kronor. För att få loss pengarna uppmanades bolaget till byggstopp och att sälja delar av sitt bestånd till privata aktörer. 

– De ska sälja till långsiktiga och seriösa ägare. Det är inte bara allmännyttan som ansvarar för bostadsförsörjningen, sade kommunalrådet Anci Magnusson då till Hem&Hyra.

Läs ocksåHär fick 90 unga hyresgäster jobb

Hyresgästföreningen är kritiska till idéen.

– Visst behöver kommunen en ny simhall. Men det är inte hyresgästerna som ska stå för den notan. Det borde ju vara alla kommuninvånare som ska vara med och betala, säger Barbro Svensson.

Nu har kommunpolitikerna tagit åt sig av kritiken. Efter att de mött upprörda hyresgästerna och tagit emot namninsamlingen, har de backat. Nu har ärendet återremitteras för att utredas ytterligare. 

Läs ocksåBetalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta

– Vi är oerhört nöjda att vårt arbete har gett utslag, säger Barbro Svensson.

Läs också När Bernts fru gick bort kraschade allt – nu sover han i trappuppgångar 6 000 lägenheter i Uppsala får öppet nät