Annons

Lyfte lokala bostadfrågor på möte med riksdagspolitiker

Västra Götaland Orättvis skatt, höga hyror, få nya hyresrätter. Det var några av punkterna på dagordningen när Hyresgästföreningen träffade västsvenska riksdagsledamöter i går.

Hyresgästföreningens regioner BohusÄlvsborg-Skaraborg och Västra Sverige täcker 52 kommuner i Västra Götaland med omnejd. Föreningarna försöker få upp lokala bostadfrågor på politikernas dagordningar och träffar därför riksdagsledamöter med jämna mellanrum.

Senaste mötet hölls i riksdagshuset i Stockholm i går. Då träffade regionchefer och bostadspolitiska utredare från de båda regionerna västsvenska politikerna Annika Qarlsson (C), Roland Utbult (KD), Lars-Arne Staxäng (M) och Lars Tysklind (FP).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningens bostadspolitiska utredare presenterade en nulägesrapport. I Västra Götaland finns kommuner med överskott på lägenheter medan andra har stor brist och på många håll går allt mer av hushållens disponibla inkomst till att betala bostaden, för att ta några exempel.
Regioncheferna fyllde sedan på med visioner och mål.

– Vi fick chans att sätta siffrorna i ett sammanhang, det blev ett bra samtal, säger Maria Hjelm i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
– Det kändes som om politikerna var lite faktatörstiga. De ställde mycket följdfrågor, säger Anna Lönn Lundbäck i Västra Sverige.

Annons

Hyresgästföreningen tog också upp ojämna skattevillkor mellan dem som äger sitt boende och hyresgäster, den så kallade hyrskatten. Ett exempel är dagens regler för ROT-avdrag.
– Det var intressant att höra hur våra argument tas emot. Vi fick förklara att vi inte är ute efter att slopa ROT-avdraget för någon, utan att vi vill utöka så att avdraget gäller även hyresrätter, säger Maria Hjelm.

Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.

Några direkta löften fick Hyresgästföreningens delegation inte med sig från Stockholm men det var heller inte tanken med mötet.
– Vi fick verkligen lyft många av våra frågor. Politikerna var glada för att vi kom och sade flera gånger att de uppskattade vårt initiativ, säger Anna Lönn Lundbäck.

Hyresgästföreningens två västsvenska regioner planerar att bjuda in till ett liknande möte senare i år, då med företrädare för oppositionspartierna.

Annons

Relaterata: Politiska samtal för hyresrätten.

Läs också Hyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda" Minusbudget på tio miljoner klubbad i Storgöteborg Nu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrar Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.