HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tandläkare vräkt – gjorde lyxvåning till klinik

Östermalm Villa på Djursholm, paradvåning på Östermalm och vinterparadis i Åre - men nu sägs hyresgästen upp sedan han byggt om sin hyresrätt otillåtet och hyr ut till till tandläkare.

Hyresgästen berättar om en lång och stolt historia av tandläkeri, både i släkten och i den lägenhet han nu riskerar att förlora på Östermalm. En historia som går att följa både på hemsidan men framförallt i det krav om uppsägning som ligger i hyresnämnden.

1954 flyttade hans föräldrar in i den 342 kvadratmeter stora lägenheten på bästa Stockholmsadress. Tandläkaren berättar att lägenheten redan då vara avdelad så att en mindre del utgjorde familjens tandläkarmottagning. 1997 tog han över kontraktet efter sin mor som då gick i pension och fortsatte själv verksamheten med sin fru. 

Läs ocksåAnmälde svartuthyrning med ockerhyra – fick elen avstängd

Affärerna tycks ha gått bra, i dag är han folkbokförd på en adress på Djursholm i ett hus som är 100 kvadratmeter större än genomsnittet i området. Exklusivt, kommenterar fastighetsägaren och understryker att den stora villa han äger på lika fin adress i Åre, med hög standard och vid lättare nedfarter, sammanlagt indikerar på att tandläkarparet inte alls bor på Östermalm. Att de i själva verket hyr ut paradlägenheten olovligt och att verksamheten nu blivit så omfattande att en ”strid ström” av besökare kommer till fastigheten. Det har ökat på kostnaden för fastigheten till en nivå som inte längre ligger i nivå med den hyra tandläkaren betalar. Det är helt enkelt inte ok att kommersialisera en lägenhet som ursprungligen var tänkt som bostad. Och inte ok att hyra ut utan att fråga om lov. 

Tandläkaren har svarat och hävdar att han har tillåtelse sedan länge för tandläkarverksamheten med hänvisning till äldre intyg och säger att han vistas där fem dagar i veckan. Inneboende finns, visst, men de är inte till något men för fastighetsägaren, skriver tandläkaren till hyresnämnden via sitt juridiska ombud. 

Som svar på den berättelsen lägger hyresvärden till en extra omfattande detalj – när värden gick in för att syna lägenheten träffade de fem byggnadsarbetare. Båda badrummen var utrivna. Likaså köket. På flera ställen i den stora lägenheten drogs vatten och el om vilket illustreras med 36 tagna fotografier. Inget av detta hade godkänts av värden. Normalt sett är en hyresgäst tillåten att tapetsera om och utföra andra mindre åtgärder utan att fråga. 

Läs ocksåVärden gör inget för att strömmen ska komma tillbakaHyresgästen ska ha lämnat levande ljus i lägenheten.

Uppsägningen prövas i hyresnämnden i mitten av denna vecka. 

Läs också Blev uppsagd för att hyra ut svart - men bevisen räckte inte Nästan var tionde ung får sin hyresbostad via svarta pengar Jurist vräktes från lyxvåning – får flytta in igen efter unik dom

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.