Annons

Mäklare uppsagd – lägenhet existerade inte

Nacka Hyreshuset är ökänt – för sina lägenheter som inte existerar. Trots det försökte en fastighetsmäklare byta till sig en etta i huset mot en fyra på Valhallavägen. Nu har hon blivit uppsagd.
Foto: Roger Rosenlund
I det här området ligger villan som misstänks vara ett nav för skenbytesaffärer.

Villan i Nacka är en riktig följetong i svart-kontrakts-Stockholm. Varje gång den dyker upp i bytessammanhang råder mystiska omständigheter kring hyresgästernas boendeförhållanden och torsdagens sammanträde var inget undantag i det avseendet.

En kvinnlig fastighetsmäklare hyr en fyra på 135 kvadratmeter på Valhallavägen i Stockholm. Värden, Stockholms lokaltrafik, anser att hon inte längre har behov av lägenheten eftersom hon faktiskt försökt byta bort den. Mot en lägenhet i ett hus som dessutom inte ens existerar. Att det inte finns några lägenheter i villan har ägaren själv förklarat för kommunen efter att mängder av personer folkbokfört sig på adressen utan att någonsin bott där. I flera fall har anledningen visat sig vara att personerna behöver vara skrivna på en adress för att kunna byta till sig andra lägenheter. Omständigheterna har varit så ovanliga att lantmäteriet i Nacka tillsatte en extern revision för att klargöra vilka oegentligheter som pågått. Rapporten visade att Nacka kommun inte har någon egentlig kontroll på vad som skrivs in i lägenhetsregistret och efter Hem & Hyras avslöjande håller nu både Nacka kommun och Stockholm stad på att införa nya rutiner för registret.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men trots att fastigheten är så utredd och bevisningen tycks vara tämligen klar – det finns inga lägenheter i huset – stod mäklaren på sig under sammanträdet i hyresnämnden. Jo, hon hade visst varit där och tittat på en etta. Men ner på detaljnivå svek minnet. I sin inlaga till hyresnämnden har hon tidigare sagt att en viss person A befann sig utomlands vid besöket. Under torsdagens sammanträde uppgav hon att person A var med vid besöket i huset.

Förvirringen kring uppgifterna blev till slut så stor att hyresrådet undrade:

– Pratar vi om samma hus? Påstår du att hon ljuger? Den senare frågan adresserad till värdens juridiska ombud Sara Björkeholm som svarade:

Annons
Läs ocksåAnonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

– Ja.

Mäklaren fortsatte att förklara sig. Även hur det kommer sig att hon vill byta bort en fyra i utkanten av Östermalm mot en etta i Saltsjö-Boo.

– Mitt liv var stressigt då. Jag var beredd att bo var som helst. Det här är ju inte Rinkeby där man skjuter utanför dörren, sa hon och fick uppbackning på scenariot av en medföljande vän.

Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”

– Det är inte omöjligt att hon varit så förvirrad att hon varit i fel hus, sa han.

Annons

Till slut föreslog Sara Björkeholm att hyresnämnden själv skulle åka ut och besikta fastigheten. Men hyresrådet meddelade efter en överläggning att det inte var nödvändigt. Fastigheten är inte okänd och därför saknas det skäl att åka dit. Det skulle inte påverka bedömningen.

Så sent som för en vecka sedan avgjordes ett annat fall där nackafastigheten återigen figurerade som en avgörande del i ett skenbyte. En man sade sig ha bott i en lägenhet i fastigheten i Nacka och kunde på så sätt byta till sig en tvåa i Sköndal. Den hyresgästen förlorade sitt hyreskontrakt.

Beslut om mäklarens uppsägning kommer om två veckor.

Läs också Säljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontrakt Skyllde på otrohet för att slippa vräkning – gav upp i hovrätten Politiker anklagades för svartuthyrning - fick rätt genom 16 år gammalt löfte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.