HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mäklare uppsagd – lägenhet existerade inte

Nacka Hyreshuset är ökänt – för sina lägenheter som inte existerar. Trots det försökte en fastighetsmäklare byta till sig en etta i huset mot en fyra på Valhallavägen. Nu har hon blivit uppsagd.
Foto: Roger Rosenlund
I det här området ligger villan som misstänks vara ett nav för skenbytesaffärer.

Villan i Nacka är en riktig följetong i svart-kontrakts-Stockholm. Varje gång den dyker upp i bytessammanhang råder mystiska omständigheter kring hyresgästernas boendeförhållanden och torsdagens sammanträde var inget undantag i det avseendet.

En kvinnlig fastighetsmäklare hyr en fyra på 135 kvadratmeter på Valhallavägen i Stockholm. Värden, Stockholms lokaltrafik, anser att hon inte längre har behov av lägenheten eftersom hon faktiskt försökt byta bort den. Mot en lägenhet i ett hus som dessutom inte ens existerar. Att det inte finns några lägenheter i villan har ägaren själv förklarat för kommunen efter att mängder av personer folkbokfört sig på adressen utan att någonsin bott där. I flera fall har anledningen visat sig vara att personerna behöver vara skrivna på en adress för att kunna byta till sig andra lägenheter. Omständigheterna har varit så ovanliga att lantmäteriet i Nacka tillsatte en extern revision för att klargöra vilka oegentligheter som pågått. Rapporten visade att Nacka kommun inte har någon egentlig kontroll på vad som skrivs in i lägenhetsregistret och efter Hem & Hyras avslöjande håller nu både Nacka kommun och Stockholm stad på att införa nya rutiner för registret.

Läs ocksåFlyttade ut 2004 – blir av med kontraktet

Men trots att fastigheten är så utredd och bevisningen tycks vara tämligen klar – det finns inga lägenheter i huset – stod mäklaren på sig under sammanträdet i hyresnämnden. Jo, hon hade visst varit där och tittat på en etta. Men ner på detaljnivå svek minnet. I sin inlaga till hyresnämnden har hon tidigare sagt att en viss person A befann sig utomlands vid besöket. Under torsdagens sammanträde uppgav hon att person A var med vid besöket i huset.

Förvirringen kring uppgifterna blev till slut så stor att hyresrådet undrade:

– Pratar vi om samma hus? Påstår du att hon ljuger? Den senare frågan adresserad till värdens juridiska ombud Sara Björkeholm som svarade:

Läs ocksåMaxtak för hyresgäster föreslås i Norrköping

– Ja.

Mäklaren fortsatte att förklara sig. Även hur det kommer sig att hon vill byta bort en fyra i utkanten av Östermalm mot en etta i Saltsjö-Boo.

– Mitt liv var stressigt då. Jag var beredd att bo var som helst. Det här är ju inte Rinkeby där man skjuter utanför dörren, sa hon och fick uppbackning på scenariot av en medföljande vän.

Läs ocksåNy strategi: MKB i Malmö ska jaga svartuthyrare

– Det är inte omöjligt att hon varit så förvirrad att hon varit i fel hus, sa han.

Till slut föreslog Sara Björkeholm att hyresnämnden själv skulle åka ut och besikta fastigheten. Men hyresrådet meddelade efter en överläggning att det inte var nödvändigt. Fastigheten är inte okänd och därför saknas det skäl att åka dit. Det skulle inte påverka bedömningen.

Så sent som för en vecka sedan avgjordes ett annat fall där nackafastigheten återigen figurerade som en avgörande del i ett skenbyte. En man sade sig ha bott i en lägenhet i fastigheten i Nacka och kunde på så sätt byta till sig en tvåa i Sköndal. Den hyresgästen förlorade sitt hyreskontrakt.

Beslut om mäklarens uppsägning kommer om två veckor.

Läs också Fängelsestraff för den som köper hyreskontrakt Straff för att köpa svartkontrakt allt närmare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.