Annons

Mamma vräks efter vattenskada

Norrköping En tvåbarnsmamma i Norrköping vräks från sin lägenhet med omedelbar verkan. Detta efter att hovrätten slagit fast att hon orsakat en större vattenskada hos Hyresbostäder.

Det var förra våren som kvinnan och hennes två barn flyttade in en hyreslägenhet i Norrköping. Det var tredje gången hon fått flytta efter att hennes tidigare lägenheter hos Hyresbostäder varit drabbade av fuktskador. Innan kvinnan flyttade gjorde hyresvärden därför en noggrann besiktning för att försäkra sig om att det inte fanns några fuktproblem i den nya bostaden.

Men trots detta dröjde det inte länge förrän kvinnan slog larm på nytt om fuktskador även där. När Hyresbostäder ville inspektera lägenheten blev de först nekade och när hyresvärden till sist kom in fann man att avloppsröret under diskhon i köket hade blivit sönderskuret med en kniv och att golvet i vardagsrummet var fullt med vatten. Även på övervåningen hade vatten runnit ut och förstört golven.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Enligt Hyresbostäder finns det ingen annan förklaring än att kvinnan själv har orsakat skadorna i lägenheten och beslutade att säga upp henne. När fallet togs upp i hyresnämden gick de på hyresvärdens linje och beslutade att vräka henne, men kvinnan överklagade till hovrätten som nu prövat fallet.

Hovrätten slår fast att kvinnan orsakat skadorna och att hon gjort sig skyldig till vanvård och måste flytta genast. Men kvinnan har hela tiden förnekat att hon skulle vara den skyldige och hävdar att det finns andra förklaringar till vattenskadorna såsom läckage från en intilliggande tvättstuga, markfukt eller kondens.

– Besiktningen som gjordes skedde lång tid före hon flyttade in och det finns andra förklaringar till vattenskadorna som inte blivit tillräckligt undersökta, säger kvinnans advokat Tomas Abrahamsson.

Läs ocksåLöser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit”Torbjörn Lennström arbetar på Hyresbostäder i Norrköping.

Vad händer nu?

Annons

– Vi hade begärt uppskov med att flytta med två månader i och med att det är två barn inblandade, men hovrätten anser att vanvården varit så omfattande att hon måste flytta genast. Beslutet innebär att Kronofogden kan avhysa henne, men i praktiken dröjer det väl några dagar till.

Har hon någonstans att bo?

Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

– Nej, egentligen inte, men hon har fått stöd och hjälp av grannar och bekanta, säger Tomas Abrahamsson.

Hyresbostäder är lättade över hovrättens beslut, men säger att det är med dubbla känslor.

– Det är skönt att ärendet är avgjort, men det är jobbigt med tanke på att det är barn inblandat vilket gör det oerhört knepigt. Men det har också varit helt galna kostnader som drabbat andra hyresgäster. Det är kostnader för alla skador, rättegångar och alla felanmälningar som varit, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

Annons

Det har talats om att skadorna orsakat kostnader över 100 000 kronor. Är det något ni tänker driva in från henne?

– Det vet jag inte, det är inget vi har tagit ställning till än, säger Lars Löfgren.

Läs också Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu” Norrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna? Sofia får betala men grannen parkerar gratis - Så mycket skiljer p-hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.