HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mammor skapar konst och vänskap i Vadstena

Vadstena De lär känna varandra och vårt samhälle genom konsten. Efter framgångsrika satsningar i Motala, Linköping och Norrköping så har Världens mammor nu även kommit till Vadstena.

Det låter lite vasst när saxarnas blad klipper sig genom tidningspappret. Men rösterna runt bordet är mjuka. Det pratas på tigrinja, finska, svenska, östgötska. Ord och uttryck jämförs. Hur säger man ”Jag bor i Vadstena” på tigrinja?

När språket inte räcker till så hjälper armar, händer och ansiktsuttryck till.

Läs ocksåFastighetsägaren Ola: inför körkort för hyresvärdar

Projektet Världens mammor har bara varit i gång i Vadstena i några veckor, men fler och fler hittar till källarlokalen i bostadsområdet Hertigen.

Där sitter den här förmiddagen åtta kvinnor runt ett bord och skapar tillsammans. Några har med sig sina barn. Som Elin Silverwitt, vars son Love, sju månader, sover gott i bärselen medan Elin skapar.

— För mig handlar det mycket om självförtroende. När jag slutar tänka på att det måste bli fint så blir det bra, konstaterar hon och betraktar sitt nästan färdiga verk.

Läs ocksåHet marknad för hyreshus – och allt som krävs är pengar

Deltagarna skapar kollage genom att klippa ut rubriker, citat och bilder ur olika tidningar och klistra upp på papper.

— Vi brukar jobba med olika teman. Nu gör vi kollage som på något sätt ska beskriva oss själva som personer, förklarar konstnären och initiativtagaren Sira Jokinen Lisse.

Marita Karlsson mår bra när hon får vara i naturen.

Marita Karlsson har valt ut bilder som handlar om att vara i naturen.

— Det är jag, konstaterar hon.

Världens mammor startade i Motala för snart två år sedan. Sedan dess har det växt och spridit sig i länet och nu har förfrågningar börjat komma även från andra håll i landet. På flera platser är Hyresgästföreningen samarbetspartner. Bland annat i Vadstena, där en lokal hyresvärd, kommunala Vadstena fastighets AB, finansierar projektet.

— Det började med att BVC (barnavårdscentralen, reds anm.) i Motala slog larm om att det fanns många mammor med små barn som satt ensamma och i stort sett saknade kontaktnät. Då tänkte jag att så kan vi inte ha det, säger Sira Jokinen Lisse.

Läs ocksåStora skillnader på hur kommunerna hanterar Sveriges värsta värd

Så hon startade träffar där konsten är det gemensamma språket. Genom att träffas och skapa, fika och prata tillsammans banar Världens mammor väg för både kreativitet och social samvaro.

Verksamheten är realtivt nystartad i Vadstena men väletablerad på andra håll i länet.

— Alla som kommer är inte mammor. Vi har haft kvinnor mellan 17-18 år och 80 plus som varit med. Vi frågar inte efter ålder, utan alla kvinnor är välkomna. Men det brukar nästan alltid vara några små bebisar med, säger Sira Jokinen Lisse.

Hiwet Mengstab, med rötter i Eritrea, är föräldraledig med sonen Kaleb Frezji, snart 1,5 år. Därför får hon inte delta i SFI-undervisning.

— För mig är det här jättebra. Jag får träffa andra mammor och prata med dem och träna på svenska, säger Hiwet Mengstab.

Ibland ordnas utflykter.

— I somras var vi bland annat till Omberg och Ellen Keys strand och vi besökte Göta kanal och fick lära oss om dess historia, berättar Eva Arud, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen och engagerad i projektet.

Eva Arud, Hyresgästföreningen, och Sira Jokinen Lisse, konstnär och initiativtagare.

Världens mammor är redan internationellt, men nästa år tar projektet klivet ut i världen på riktigt.

— Vi går från det lokala till det globala, konstaterar Sira Jokinen Lisse och berättar att man fått erbjudande att delta i en FN-ledd världskongress i Nairobi 2022 och förberedelserna börjar redan 2019.

I Vadstena pågår satsningen, som det ser ut i nuläget, året ut men de inblandade hoppas på en förlängning.

Läs också Därför är det svårt att stoppa värstingvärdarna En fråga om liv och död - gratis boendestöd avgörande för Peter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.