HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Män dominerar i värmländska bo-styrelser

Värmland Om takten fortsätter som i valet 2014, kommer det att ta 24 år innan bostadsbolagens styrelser i Värmland är jämställda. Men antalet styrelser med enbart män, minskar.

 Ett år har gått – men lite har skett. Det är fortfarande männen som dominerar bostadsbolagens styrelser i Värmland. Före valet granskade Hem & Hyra styrelsernas sammansättningar i Värmland.

25 procent av de ordinarie styrelseledamöterna är kvinnor. Det är en liten ökning sedan förra mandatperioden då 22 procent var kvinnor. Med den takten kommer det att ta ytterligare 24 år innan styrelserna i Värmland är jämställda. Motsvarande siffra i Örebro län är 12 år.

Läs ocksåGranskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

När Hem & Hyra gjorde granskningen förra gången, utmärkte sig Värmland genom att politikerna misslyckats totalt i fem styrelser som saknade kvinnor helt. Men även där har faktiskt några stapplande steg mot ökad jämställdhet tagits: efter valet har andelen bolag som saknar kvinnor i styrelsen sänkts till tre.

Hur påverkas då vi hyresgäster av att ledningen är starkt dominerad av män?
– Forskningen visar att kvinnor och män inte gör exakt samma prioriteringar. När det gäller bostadsbolag kan trygghet, kvinnofridsfrågor och handikappfrågor vara exempel på ämnen som kvinnor är mer engagerade i, säger Gun Hedlund som är docent vid Örebro universitet.

– Men det räcker inte att ta in en kvinna i en styrelse. För att verkligen kunna förändra måste man vara tillräckligt många, helst nära hälften.

Läs ocksåAllmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna

I Värmland finns två bolag med fler kvinnor än män i styrelserna, men inget med enbart kvinnor.

KVINNOR OCH MÄN I KOMMUNALA BOSTADSSTYRELSER

Bolag Kvinnor Män
Grums hyresbostäder 3 2
Torsby bostäder 1 6
Stiftelsen Björkåsen (Storfors) 1 4
Forshagabostäder 1* 4
Sunne bostads 1 2
KBAB (Karlstad) 3 6
Säfflebostäder 0 7
Kristinehamnsbostäder 3 4
Hagforshem 2 3
Hammaröbostäder 0 5
Munkforsbostäder 3* 2
Årjängs bostads 0 5
Arvika Fastighets AB 2 7
Eda bostads 1* 6
Kilsbostäder 1 4
Totalt: 22 67

Fakta: Så här gjorde vi

Hem & Hyra skickade ut frågor om styrelsernas sammansättning efter valet 2014 till de kommunala bostadsbolagen i Värmlands län.De kommunala bostadsbolagen i Hammarö, Munkfors, Årjäng, Arvika, Hagfors svarade inte utan uppgifterna togs från respektive bostadsbolags webbplats 27/8-2015.Kilsbostäder svarade inte heller och hade inte uppgifterna på webben, utan fick tillfrågas ytterligare en gång via mejl.

Läs också Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå Styr kommunala värdar – men bara var fjärde hyr själv sitt hem Bostadsbolagets ordförande drar nytta av livet som hyresgäst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.