Annons

Man gick bärsärk i sin lägenhet – ”Det var polisen som gjorde det”

Umeå Polisen larmades till Tvistevägen i Umeå där en man uppträdde hotfullt mot grannar. När patrullen kom fram gick mannen runt i sin lägenhet med en slägga i handen. Efter flera timmar kunde han gripas och skador för en halv miljon kronor uppdagades i bostaden.
Foto: Polisens förundersökning
Mannen gick bärsärk i sin lägenhet och orsakade skador till en kostnad på en halv miljon kronor.

De allvarliga skadorna i den 33-årige mannens hyresrätt gjorde bostaden obeboelig. Men för hans del blev det inte direkt en fråga om att förlora sitt hem, det blev omedelbart en ny adress. Han sitter i häkte sedan han gick bärsärk i lägenheten, i väntan på att placeras i fängelse i ett år och fyra månader.

Toaletten hade slitits loss och slagits sönder.

Det började omkring klockan 01:30 natten till den 3 oktober, då polisen fick tre samtal oberoende av varandra om samma sak. En man gick runt på Tvistevägen i bostadsområdet Ålidhöjd i Umeå och sparkade på dörrar och var hotfull. En polispatrull åkte till adressen där mannen setts senast och uppgavs bo.

Poliserna konstaterade att den misstänkte, välkänd för de rättsvårdande myndigheterna i staden, fanns i sin lägenhet och det var allt annat än lugnt i den. Det stod snabbt klart att 33-åringen behövde föras till psykiatrin. Dörren barrikaderades så att han inte skulle kunna smita ut och flera patruller larmades, bland annat den regionala insatsstyrkan och en förhandlare.

Upprepade hot
Timmarna gick och poliserna försökte prata ut mannen. Men han svarade med att fortsätta vara hotfull, visade en kniv i fönstret och sågs gå runt med en slägga. En polis och dennes familj skulle dödas, om inte av 33-åringen själv, så av vänner. En annan polis stod nära ett fönster och fick plötsligt en stor mängd tändvätska på sig. Förhandlingarna fortsatte hela natten, men mannen svarade bara med fler hot.

Annons

Slag med slägga hördes
Mellan hoten hördes oväsen, släggslag och tumult inne i hyresrätten. När polisen till slut beslutade att använda pepparsprej kunde mannen gripas och han kördes till vård. Det som fanns kvar i hyresrätten var fullständigt kaos. Toalettstolen låg i hallen, sönderslagen. Från toalettens avslitna vattenledning fylldes lägenheten med vatten. Både köksluckor, ytter- och innerdörr var förstörda tillsammans med glasfönster och mycket annat.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
I hallen låg den sönderslagna toaletten, från badrummet strömmade vatten och både dörrar och köksluckor var sönderslagna.

Men 33-åringen säger i förhör att han inte varit hotfull mot någon, varken grannar eller poliser. Lägenheten var i fint skick innan polisen tog sig in och använde pepparsprejen. Så han menar att det måste vara någon annan som är skyldig till skadegörelsen. Någon annan som vid tillfället fanns i hans bostad.
– Efter pepparsprejen kunde jag inte se något. Men när det släppte såg jag hur det såg ut. Det kan vara poliserna som slog sönder min lägenhet. Absolut inte jag, säger han i förhör.

Toaletten låg i bitar i hallen.

Fastigheten ägs av bolaget Campus X, som har ungefär 1 200 studentlägenheter på Tvistevägen. Företaget har ännu inte kunna återställa lägenheten helt. Framför allt på grund av den omfattande vattenskadan. Men bolaget uppskattar att notan kommer att sluta på omkring en halv miljon kronor.

Annons

Inget krav från värden före rättegången
Härom dagen kom domen från Umeå tingsrätt. 33-åringen, som hela tiden nekat till att har gjort något fel, döms till fängelse i ett år och fyra månader för grov skadegörelse, grovt hot mot tjänsteman och två fall av hot mot tjänsteman. En av poliserna får ett skadestånd på 20 000 kronor. Campus X har trots den höga reparationskostnaden inte angett något ekonomiskt krav före rättegången.

Läs ocksåEfter den blodiga attacken - nu rivs kontraktet: "En lättnad att hon inte kommer tillbaka"

33-åringen har tidigare haft mycket svårt att hitta någonstans att bo i bostadsbristens Umeå. Socialtjänsten har tidigare nekat honom hjälp med ett så kallat socialt hyreskontrakt, eftersom han inte uppfyller kraven för ett sådant. Det beslutet överklagade han till förvaltningsrätten, som kom fram till samma sak. Boendet på Tvistevägen var tillfälligt.

Läs också Slog sönder sin lägenhet - Orsakade vattenskada för en miljon Inneboende slog sönder lägenhet Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.