HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Många frågetecken kring Östersundshems Attefallshus

Östersund Östersundshem har köpt 100 Attefallshus för 67 miljoner. Men vet inte var de ska stå eller vem som ska hyra dem.

I vintras gav kommunen klartecken till att Östersundshem skulle köpa in 100 så kallade Attefallshus.

De skulle då hyras ut som bostäder åt nyanlända som fått uppehållstillstånd.

Läs ocksåVill bygga Attefallshus för att minska bostadsbristen

Men efter det ändrades planerna till att Migrationsverket skulle hyra husen åt asylsökande istället.

Senaste budet från Östersundshem var att Attefallshusen, som de kallar Innanförskapshemmen, är avsedda främst för nyanlända, men även för studenter och ungdomar som inte tagit sig in på arbetsmarknaden.

Om den tänkta målgruppen kommer att klara av att betala den beräknade hyran på 10 000 kronor i månaden får framtiden utvisa.

Läs ocksåKolla din "Attefallshyra" - okända regeln kan sänka den

Det är även oklart var dessa hus ska ställas upp någonstans. Bygglovsansökningar har gjorts på ett flertal platser, men en del har dragits tillbaka och andra har istället tillkommit.

Östersundshem skriver i ett pressutskick att:

”Tillgången på byggbar mark är begränsad, och det är också en grannlaga uppgift att placera husen på ett rimligt sätt i förhållande till omgivningen och för de tilltänkta hyresgästerna. Därför betraktar vi bygglovslistan som ett levande dokument, där uppdateringar och ändringar görs löpande.”

Läs ocksåÖstersundsbo fixade hyresbostad på tomten

 Östersundshem menar att man som bostadsbolag ofta har lång tid på sig när man projekterar och planerar för nyproduktion. Att man i god tid kan utse lämplig, byggbar mark och förbereda byggplanerna. Men när det gäller projekteringen av de 100 Innanförskapshemmen är situationen den omvända. Både tid, mark och resurser är knappa.

– Det här är en exceptionell situation, som vi måste lösa för att förebygga problem i samhället. Det är också ett uppdrag som finns i våra ägardirektiv – att sätta särskilt fokus på bostäder för nyanlända och socialt utsatta, säger Daniel Kindberg, vd på Östersundshem.

Bygglovsansökningarna kan som sagt komma att ändras, men i dagsläget är det tänkt att 62 stycken av Attefallshusen ska sättas upp på Frösön, i Torvalla, i Lit och på Körfältet.

Bostadsbolaget har fått kritik via media för att de inte informerat hyresgäster i de tilltänkta områdena om planerna kring Attefallshusen. I fredags skickades därför ett pressmeddelande ut där Östersundshem förklarade varför de väljer att inte göra det.

”Utifrån de omständigheter som råder, så kommer Östersundshem inte att gå ut med specifik information till varje område där husen kan bli aktuella förrän vi har klara besked från kommunen om bygglov. Anledningen till detta är dels att listan på potentiella byggplatser är en i högsta grad levande lista som kan komma att ändras, dels att flera bygglov redan dragits tillbaka. Ibland kan en föreslagen plats visa sig vara mindre lämplig, då kommer denna plats att bortföras från bygglovslistan.”

– Vi måste vara ärliga och säga att det ligger i sakens natur att premisserna snabbt kan ändras när man arbetar med den här typen av forcerade byggprojekt. Därför är det onödigt att sprida information som inte äger full tillförlitlighet, säger Daniel Kindberg.

Östersundshem lovar att så snart de har klara besked att ge så kommer de att informera de nuvarande hyresgästerna i aktuella bostadsområden.

– Vi uppdaterar informationen om Attefallshusen löpande på hemsidan. Där kan man alltså redan nu gå in och titta vilka bygglov som är mest aktuella, säger kommunikationschef Malin Gunnarsson.

Fakta: Innanförskapshemmen

25 kvm boyta.

Pilgrimstahus har fått uppdraget att bygga husen.

Planen är att 6-8 stycken hus ska ställas upp på varje område.

Ett hus ska inrymma max 5 personer.

Inköpskostnaden per hus ligger på omkring 670 000 kronor, varav 435 000 kronor är för själva huset och bygget och resten för inventarier, material och värmepump.

Hyran per hus beräknas hamna på runt 10 000 kronor i månaden.

Läs också Rättegången mot Kindberg uppskjuten Attefallshus åt ensamkommande

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.