Annons

Många vill flytta till flytande bostäder

Karlstad 50 personer vill flytta till de flytande bostäderna i Sjögången i Karlstad. Om projektet blir verklighet - byggs Sveriges första flytande hyresrätter.

På styrelsemötet nästa vecka ska kommunägda Karlstads Bostads AB, KBAB, besluta om de ska investera i 12 flytande lägenheter vid Sjögången i Mariebergsviken.

För att få ett underlag inför beslutet, lades lägenheterna under några dagar ut på KBABs bostadsmarknadsplats på internet.

I går stängdes möjligheten att teckna intresse för de flytande bostäderna på KBABs webbplats. På fem dagar har 50 personer gjort intresseanmälan på de 12 lägenheterna.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är ett jättebra resultat på så få dagar. Vi har aldrig gjort så här tidigare – att man kan anmäla sig på bostäder som ännu inte är byggda – men gjorde det för att vi ville ha ett så bra beslutsunderlag som möjligt, säger Mats Enmark som är vd på KBAB.

Om bostäderna byggs, blir de med största sannolikhet landets första hyresrätter i sitt slag. Projektet har varit på gång i flera år och fått kritik för att bostäderna är tänkta att inte bara ligga nära vattnet – utan i.

– Det är begripligt att det här är känsloladdat. Och att det är det på flera sätt. En del tycker helt enkelt att ”hus ska stå på land, punkt slut”. Medan andra är kritiska på grund av miljöaspekten. Men vi har en vattendom och miljöbelastningen kommer inte bli större för att vi bygger i vatten än på land, säger Mats Enmark.

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

Inte heller ser han något problem med en framtida höjning av vattennivån. Tvärtom.

Annons

– Ett av argumenten för flytande bostäder är översvämningsproblematiken. Vi vet att människor vill bo nära vatten. Runt millennieskiftet hade vi väldigt höga vattenflöden och vi började fundera på att bygga på pålar för att undvika problemet. Men då hade det blivit väldigt långt ner till vattnet och vi kom på att det är bättre att fluktuera med vattnet, säger Mats Enmark.

Om styrelsen nästa vecka beslutar att de flytande bostäderna ska byggas, räknar man med byggstart redan i maj i år. Inflyttning blir runt årsskiftet 2012/2013.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Lägenheterna som byggs är treor på cirka 78 kvadrat och hyrorna kommer ligga på mellan 13 400  och 14 150 kronor.

Läs också Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.