HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mångfalden ska öka i föreningen

Nyheter Förtroendevalda inom Hyresgästföreningen ska prägla mångfalden i samhället. Ett nytt material har tagits fram för att nå dit.

På förbundsstämman i Visby i juni förra året beslutades, mot förbundsstyrelsens vilja, att bevilja en motion om att höja valberedningarnas status. ”Som det är i dag sköts valberedningsarbete slentrianmässigt och utan större entusiasm, det är något man ser på alla nivåer”, skrev motionären Birgitta Ohlsson.

Hon efterlyste mer uppsökande verksamhet så att fler yngre, kvinnor och människor med utländsk bakgrund väljer att bli aktiva på samtliga nivåer i Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Nu har valberedningen som tar fram kandidater till förbundsstyrelsen tagit fram ett material som ska stärka valberedningarna ute i landet i dessa frågor. Materialet är dock inte antaget av förbundsstyrelsen ännu.

– Föreningens förtroendevalda ska spegla medlemskåren bättre, vilket innebär större mångfald i både kön, ålder och etnicitet i högre grad än tidigare, säger valberedningens ordförande Arne Nilsson.

Att gå så långt som att införa kvotering, är dock inte aktuellt.
– Det ska vara medlemmarna som väljer, men vi vill gärna uppmana att tänka till kring att få en mångfald som speglar medlemmarna.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Finns det redan nu några heta kandidater till nästa års förbundsstämma?
– Nej. Vi har inte fått in några nomineringar än, å andra sidan gick vi precis ut brett med en uppmaning. Nomineringstiden tar ju slut först i juni nästa år, tre månader i förväg, säger Arne Nilsson.

Läs också Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.