HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mångmiljonmannen – så fixade Tobbe tillbaks ockerhyror

Stockholm Hallå där, Torbjörn Larsson… … som hjälpt till att dra in miljoner åt medlemmar i hyresgästföreningen och som nu gått i pension efter en karriär som började 1974.
Foto: Roger Rosenlund
Torbjörn Tobbe Larsson är en välkänd profil i hyresnämnden i Stockholm. Känd för att se till så att hyresgästföreningens medlemmar får ockerhyror återbetalda. Många miljoner har det blivit genom åren men inga fler. Nu går Torbjörn Larsson i pension.

Men du började inte som juridiskt ombud?

– Nej, jag var först extraanställd vaktmästare. Därefter pluggade jag på kulturvetarlinjen och i mitten av 80-talet hamnade jag i receptionen. Sedan upplysningen. Det var på den tiden medlemmar kunde komma och hälsa på på kontoret. Fy fan vad roligt vi hade. Där fanns bland annat en kollega som hette Berit som rökte pipa. Hon var fräck som fan.

Läs ocksåKrylbo: Lägenheter utan bygglov i före detta vårdcentral

– Sedan förhandlade jag hyror med privatvärdar. Förr fick man lära sig knepen själv och det var flera före mig som gjorde det. Men nuförtiden måste man ju ha en jur kand för anställning på den juridiska enheten.

Tycker du att det har känts bra?

– Ja, jag har haft ett meningsfullt arbetsliv. Man har kunnat hjälpa människor rätt bra, säger Torbjörn Larsson som med åren blev expert på att driva ärenden där framförallt andrahandshyresvärdar tagit ut för höga hyror. Återbetalning av hyror. Det har blivit många miljoner kronor tillbaka genom åren åt medlemmarna. Rekordet innehar en kvinna som tog ut mer än 220 000 kronor extra för sin lägenhet i Hammarby Sjöstad. Själv bodde hon i en lägenhet på Östermalm med hus i skärgården där hon också hyrde ut i annex. Hon betalade tillbaks utan väntetid.

Läs ocksåBetalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta

Vet du hur mycket det blivit totalt genom åren?

– De sista åren har det väl blivit en miljon årligen. Men med den gamla lagen kunde det bli fyra miljoner per år. Det kunde vara fyra ärenden om dagen i hyresnämnden.

Är det några särskilda du kommer ihåg?

Läs ocksåUrinlukt och ylande hundar kan kosta kontraktet

– Jag minns en man som hela tiden hörde av sig och var orolig för att han skulle bli uppsagd. Han ringde även hyresvärden om det hela tiden. Till slut blev hyresvärden så irriterad på samma fråga att han hotade att säga upp mannen om han frågade en gång till. Jag sa till honom, jag vill inte lägga mig i ditt privatliv, men du kanske skulle gå till en doktor och få hjälp med den där oron. Och det gjorde han. Och kom tillbaks långt senare. Hjälpt, som han tyckte det själv. Men det första han frågade var: Tror du att jag kan bli uppsagd om värden får veta att jag går till en psykolog?

Vad har du för planer nu?

– Inga planer före nyår. Sedan kanske det blir en stuga någonstans. Det väntar en stor jul med 17 personer. Så nu ska jag rulla köttbullar ett par dagar.

Läs också Kvinnan bodde nästan gratis – lät den inneboende betala hyran Hyresgäster får fortsätta betala för tv-kanaler som försvann

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.