Annons

Mångmiljonmannen – så fixade Tobbe tillbaks ockerhyror

Stockholm Hallå där, Torbjörn Larsson… … som hjälpt till att dra in miljoner åt medlemmar i hyresgästföreningen och som nu gått i pension efter en karriär som började 1974.
Foto: Roger Rosenlund
Torbjörn Tobbe Larsson är en välkänd profil i hyresnämnden i Stockholm. Känd för att se till så att hyresgästföreningens medlemmar får ockerhyror återbetalda. Många miljoner har det blivit genom åren men inga fler. Nu går Torbjörn Larsson i pension.

Men du började inte som juridiskt ombud?

– Nej, jag var först extraanställd vaktmästare. Därefter pluggade jag på kulturvetarlinjen och i mitten av 80-talet hamnade jag i receptionen. Sedan upplysningen. Det var på den tiden medlemmar kunde komma och hälsa på på kontoret. Fy fan vad roligt vi hade. Där fanns bland annat en kollega som hette Berit som rökte pipa. Hon var fräck som fan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Sedan förhandlade jag hyror med privatvärdar. Förr fick man lära sig knepen själv och det var flera före mig som gjorde det. Men nuförtiden måste man ju ha en jur kand för anställning på den juridiska enheten.

Tycker du att det har känts bra?

– Ja, jag har haft ett meningsfullt arbetsliv. Man har kunnat hjälpa människor rätt bra, säger Torbjörn Larsson som med åren blev expert på att driva ärenden där framförallt andrahandshyresvärdar tagit ut för höga hyror. Återbetalning av hyror. Det har blivit många miljoner kronor tillbaka genom åren åt medlemmarna. Rekordet innehar en kvinna som tog ut mer än 220 000 kronor extra för sin lägenhet i Hammarby Sjöstad. Själv bodde hon i en lägenhet på Östermalm med hus i skärgården där hon också hyrde ut i annex. Hon betalade tillbaks utan väntetid.

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Vet du hur mycket det blivit totalt genom åren?

– De sista åren har det väl blivit en miljon årligen. Men med den gamla lagen kunde det bli fyra miljoner per år. Det kunde vara fyra ärenden om dagen i hyresnämnden.

Är det några särskilda du kommer ihåg?

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Jag minns en man som hela tiden hörde av sig och var orolig för att han skulle bli uppsagd. Han ringde även hyresvärden om det hela tiden. Till slut blev hyresvärden så irriterad på samma fråga att han hotade att säga upp mannen om han frågade en gång till. Jag sa till honom, jag vill inte lägga mig i ditt privatliv, men du kanske skulle gå till en doktor och få hjälp med den där oron. Och det gjorde han. Och kom tillbaks långt senare. Hjälpt, som han tyckte det själv. Men det första han frågade var: Tror du att jag kan bli uppsagd om värden får veta att jag går till en psykolog?

Annons

Vad har du för planer nu?

– Inga planer före nyår. Sedan kanske det blir en stuga någonstans. Det väntar en stor jul med 17 personer. Så nu ska jag rulla köttbullar ett par dagar.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.