Annons

Massiv protest mot Öbos planer för Västhaga

Örebro Tänk om när det gäller ombyggnaden, stoppa de orimliga hyreshöjningarna och lyssna på hyresgästerna. Det var huvudbudskapet när de boende i Västhaga i Örebro samlades på onsdagskvällen för att protestera mot Öbos ombyggnadsplaner för bostadsområdet.

Regnet hängde i luften men trots det hade uppskattningsvis ett par hundra Västhagabor hörsammat uppmaningen att protestera mot renoveringsplanerna. Det är ett mycket omfattande arbete som ska göras och det beräknas ge hyreshöjningar på mellan 50 och 60 procent.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Förskräckligt, som fattigpensionär är det inte så lyckligt precis, ansåg Ejvor Haag som bott i Västhaga i 21 år.

Hyresgästen Bengt Blom sitter med i en arbetsgrupp som bildats i området efter att ombyggnadsplanerna blev kända. Han höll ett långt brandtal mot Öbo och vid ett par tillfällen avbröts han av spontana applåder. Som till exempel när han kommenterade den rabattstege Öbo erbjuder de som flyttar tillbaka till de nyrenoverade lägenheterna.

– Varför i helvete ska de ha en hyresrabatt. Sätt rätt hyra från början i stället, manade Bengt.

Läs ocksåEn tredjedel i Örebro län klarar inte hyran i nybyggt

Han betonade att de boende inte har något emot att området renoveras. Men det måste ske utan att hyrorna chockhöjs och i samarbete med hyresgästerna.

– Prata med de boende först!

Annons

Som många Västhagabor framhöll Bengt Blom också hur fint det är att bo i området.

Läs ocksåDe matchades för att bli kompisar

– Här finns inget bus, ingen graffitti, inget bråk. Alla känner alla och den här andan vill vi ska vara kvar i Västhaga.

Hyresgästföreningen slöt tidigare i år en preliminär överenskommelse med Öbo om hyreshöjningarna. Men förhandlaren Erik Anfält betonar att det är just en preliminär överenskommelse där inget är hugget i sten.

– Sedan har folk givetvis fått tycka till om det här och för mig är det en inledning på en förhandling, säger han.

Lars Bjurström, vice ordförande i Hyresgästföreningen Örebro-Lekeberg, understryker också att det rör sig om en preliminär överenskommelse och att det inte finns någon samsyn med Öbo i den här frågan.

– Men överenskommelsen hamnade på orimliga hyresnivåer och utgick från en alldeles för omfattande ombyggnation. Därför anser vi att den här processen måste tas om från början.

Annons

Öbos vd Ulf Rohlén är av en helt annan uppfattning när det gäller samsynen på hyresnivåerna.

– Absolut, överenskommelsen är preliminär men det står i protokollet att vi har en samsyn om hyrorna i Västhaga. Därför tycker jag det är konstigt att Hyresgästföreningen nu är med och manifesterar mot något som man har skrivit under på, säger han.

Ombyggnationen beräknas kosta cirka 600–625 miljoner kronor och av de pengarna går 230–250 miljoner till rent underhåll. Att Öbo byter stammar och åtgärdar el och värme är inget som påverkar hyran, enligt Ulf Rohlén.

– Nej, det är bara de standardhöjande åtgärderna som gör det, säger han.

Läs också Forskaren tror på Familjekompis – "Kan göra skillnad" Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Fick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.