Annons

En tredjedel i Örebro län klarar inte hyran i nybyggt

Örebro Hyror i nybyggt är så höga att de äter upp över en tredjedel av medianinkomsten i Örebro län. Bostadsbristen drabbar dem med låg inkomst.
Det är dyrt att bo i en nybyggd lägenhet. Var tredje hyresgäst i länet har inte råd med det.

Det behövs lägenheter – men det som byggs är dyrt. I Örebro län kostar en nybyggd lägenhet i genomsnitt runt 2 428 kronor mer i månaden än en äldre. Hyresgäster som har råd att bo där får mindre kvar i plånboken, men faktum är att många i Örebro län inte skulle klara en nybyggnadshyra. Medianinkomsten i Örebro ligger nämligen under kravet som många hyresvärdar har för att du alls ska få skriva kontrakt: hyran får ta max en tredjedel av inkomsten (se grafiken nedan).

Det finns ingen officiell statistik som visar hur stor andel av de nybyggda lägenheterna som faktiskt är uthyrda. En enkät som Hem & Hyra skickade ut till 53 kommunala hyresvärdar i Region Mitt som består av Örebro, Dalarnas, Sörmlands och Värmlands län visar dock följande:

ANNONSGuide till hemförsäkringar
  • Hyresgäster i nya lägenheter flyttar oftare jämfört med dem i äldre.
  • Det kan vara trögare att hyra ut nya lägenheter jämfört med äldre.
  • Samtidigt uppger bolagen att både nya och äldre lägenheter hyrs ut.

I Lindesberg ser man hur hyran påverkar uthyrningsgraden. Av bolagets sex absolut dyraste lägenheter står två tomma. Hyran är på 12 995 kronor per månad. I det övriga beståndet är trycket hårt även i nybyggt. Men det beror enligt Libo:s vd Roger Sixtensson på att de använder en rabattstege, den så kallade Öbo-modellen.

– Det är ett måste med rabatterade hyror hos oss. Vi hade troligen inte alls haft lika mycket uthyrt i nyproduktionen annars eftersom smärttröskeln för hyror ligger lägre än den hyra som nyproduktion egentligen kräver, säger han.

Öbo-modellen är ett sätt att marknadsanpassa hyrorna i nybyggt, menar Örebrobostäders vd Ulf Rohlén.

Annons
Läs också"Fri hyressättning på nybyggt är ett slagträ som inte påverkar"

– Alla tänker att marknadshyra innebär att hyror höjs, men det kan lika gärna vara tvärt om, säger han.

Bostadsforskarna Martin Grander, Malmö universitet, och Anna Granath Hansson, KTH, är eniga om att marknaden för de nyproducerade och dyra hyreslägenheterna börjar bli mättad i landet, även om de geografiska skillnaderna är stora.

– Jämför man inkomstnivåer och hyrorna i nyproduktion inser man att många lägger väldigt mycket pengar på sitt boende. I många kommuner pågår nu diskussioner kring hur man kan bygga fler billigare lägenheter, säger Anna Granath Hansson.

Läs också"Brist" trots tomma lägenheter

Martin Grander ser också att en del nya lägenheter står tomma, även om han inte kan belägga det med siffror.

– Bostadsbristen är inte generell utan drabbar dem med låga inkomster, säger Martin Grander.

Annons
Alla siffror i grafiken kommer från SCB, gäller 2017 och är i kronor per månad. Hyrorna är beräknade på en lägenhet på 70 kvadrat.

Grafiken visar att för många i Örebro län ligger hyrorna i nybyggt över inkomstkraven för att alls få hyra en nybyggd lägenhet.

En vanlig måttstock bland bostadsbolag är kravet att hyran inte får ta mer än en tredjedel av din inkomst. Enligt Boverket kräver så många som 89 procent av Sveriges hyresvärdar att den bostadssökande har tre till fyra gånger större bruttoinkomst än hyran. Sätter man medianlönerna i Örebro län i relation till hyrorna i nybyggt, ser man att exempelvis en ensamstående med medianlön inte skulle klara en nybyggnadshyra.

– Kommunpolitiker ser bara två staplar i statistiken: antalet bostadssökande och antalet tillgängliga lägenheter och det enda man har fokus på är att de där två staplarna ska matcha varandra. Politikerna tänker inte på vem de bygger för och vilka som står för efterfrågan, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen Region Mitt.

Fakta: Unga och nyanlända värst drabbade

Unga och nyanlända är enligt forskarna de som i första hand drabbas av en tuff bostadsmarknad.

Andra grupper är bland annat ensamstående med barn och äldre med låg pension.

Fakta: Medianlönen ligger i mitten av spannet

Medianlönen är den lön som ligger i mitten av spannet. Ett exempel. Om följande löner finns: 10.000 kr, 12.000 kr, 18.000 kr, 19.000 och 35.000 kr blir medianlönen 18.000 kr.

Är spannet jämnt delbart är medianlönen medelvärdet av de två löner som ligger i mitten av spannet.

Källa: www.lonestatistik.se/

Läs också "För dyrt att bo i nybygge" Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.