Annons

Matarengihem i Övertorneå höjer hyrorna

Övertorneå Hyresgästföreningen och stiftelsen Matarengihem har nu nått en överenskommelse i hyresförhandlingarna. Hyrorna höjs med 25 kronor per lägenhet och månad från 1 april.

Stiftelsen Matarengihem, som äger 506 lägenheter i Övertorneå kommun, krävde en höjning med 3,76 procent innan förhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Det är ett högt yrkande i jämförelse med landets allmännyttor. Hittills har över 150 kommunala bostadsbolag påkallat förhandling för hyrorna 2016 och snittet ligger på 1,87 procent.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det relativt höga yrkandet bottnar bland annat i att Matarengihem brottas med ett flertalet tomma lägenheter vilket skapar en stor vakansgrad som påverkar stiftelsen ekonomiskt negativt, dock anser vi på Hyresgästföreningen att hyresgästerna ej ska betala för den höga vakansgrad utan det måste stiftelsen lösa genom andra alternativ, kommenterar AnnaLeena Larsson, förhandlare för Hyresgästföreningen region Norrland, via mejl.

Förhandlingarna mellan parterna Matarengihem och Hyresgästföreningen är nu klara.

Annons

Enligt överenskommelsen höjs hyrorna från 1 april, men inte utifrån några procentsatser. Man har istället räknat på en höjning i kronor. Höjningen blir enligt överenskommelsen 25 kronor per månad och lägenhet.

Läs ocksåSå mycket höjer Sjöbohem hyrorna

Det innebär ett tillskott på drygt 150 000 kronor per år för stiftelsen Matarengihem.

Alltså 799 000 kronor lägre än vad det från början yrkade på.

Annons

– Sammanfattningsvis har det varit en bra förhandling där vi haft medlemmarnas bästa som målsättning och vi är glada över den överenskommelse vi slutit med Matarengihem, säger AnnaLeena Larsson.

Läs ocksåSalabostäders hyreshöjning klar efter tvist
Fakta: Om Matarengihem

Stiftelsen Matarengihem är ett allmännyttigt bostadsföretag med verksamhet i Övertorneå kommun. Huvudman är Övertorneå kommun men själva förvaltningen sköts från det egna kontoret på Matarengivägen 13 i Övertorneå.
Stiftelsen Matarengihems styrelse består av 5 ledamöter som utses av kommunfullmäktige för hela valperioden.
Nuvarande styrelseordförande är Ulf Hannu.
Stiftelsen Matarengihem äger 506 lägenheter belägna i flera orter i Övertorneå kommun.
Lägenheter finns i Pello, Svanstein, Juoksengi och Hedenäset.
I Övertorneå och Turovaara finns dom flesta lägenheterna eller ca 400 st. Dessutom finns det ett antal lokaler i Övertorneå.

Läs också Hyrorna klara för 1 000 lägenheter hos privatvärd Victoria Park vill höja hyran Vimarhem höjer hyrorna med 7,50

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.