HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Matarengihem i Övertorneå höjer hyrorna

Övertorneå Hyresgästföreningen och stiftelsen Matarengihem har nu nått en överenskommelse i hyresförhandlingarna. Hyrorna höjs med 25 kronor per lägenhet och månad från 1 april.

Stiftelsen Matarengihem, som äger 506 lägenheter i Övertorneå kommun, krävde en höjning med 3,76 procent innan förhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Det är ett högt yrkande i jämförelse med landets allmännyttor. Hittills har över 150 kommunala bostadsbolag påkallat förhandling för hyrorna 2016 och snittet ligger på 1,87 procent.

Läs ocksåSå mycket höjer Sjöbohem hyrorna

– Det relativt höga yrkandet bottnar bland annat i att Matarengihem brottas med ett flertalet tomma lägenheter vilket skapar en stor vakansgrad som påverkar stiftelsen ekonomiskt negativt, dock anser vi på Hyresgästföreningen att hyresgästerna ej ska betala för den höga vakansgrad utan det måste stiftelsen lösa genom andra alternativ, kommenterar AnnaLeena Larsson, förhandlare för Hyresgästföreningen region Norrland, via mejl.

Förhandlingarna mellan parterna Matarengihem och Hyresgästföreningen är nu klara.

Enligt överenskommelsen höjs hyrorna från 1 april, men inte utifrån några procentsatser. Man har istället räknat på en höjning i kronor. Höjningen blir enligt överenskommelsen 25 kronor per månad och lägenhet.

Läs ocksåSalabostäders hyreshöjning klar efter tvist

Det innebär ett tillskott på drygt 150 000 kronor per år för stiftelsen Matarengihem.

Alltså 799 000 kronor lägre än vad det från början yrkade på.

– Sammanfattningsvis har det varit en bra förhandling där vi haft medlemmarnas bästa som målsättning och vi är glada över den överenskommelse vi slutit med Matarengihem, säger AnnaLeena Larsson.

Läs ocksåHyrorna klara för 1 000 lägenheter hos privatvärd
Fakta: Om Matarengihem

Stiftelsen Matarengihem är ett allmännyttigt bostadsföretag med verksamhet i Övertorneå kommun. Huvudman är Övertorneå kommun men själva förvaltningen sköts från det egna kontoret på Matarengivägen 13 i Övertorneå.
Stiftelsen Matarengihems styrelse består av 5 ledamöter som utses av kommunfullmäktige för hela valperioden.
Nuvarande styrelseordförande är Ulf Hannu.
Stiftelsen Matarengihem äger 506 lägenheter belägna i flera orter i Övertorneå kommun.
Lägenheter finns i Pello, Svanstein, Juoksengi och Hedenäset.
I Övertorneå och Turovaara finns dom flesta lägenheterna eller ca 400 st. Dessutom finns det ett antal lokaler i Övertorneå.

Läs också Victoria Park vill höja hyran Vimarhem höjer hyrorna med 7,50

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.