HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Medling om hyror i Varberg

Varberg Hyresförhandlingarna mellan Varbergs Bostad och Hyresgästföreningen har kört fast. Nu väntar medling på riksnivå.
Foto: Arne Persson/Hallands kulturhistoriska museum
Låsta positioner i Varberg.

Förhandlingarna om nya hyror för 5 200 hyresgäster hos den kommunala värden Varbergs Bostad inleddes redan för flera månader sedan.

Ändå står parterna fortfarande långt ifrån varandra. Varbergs Bostad kom till förhandlingarna med ett önskemål om att få höja hyran med 3,4 procent. Hyresgästföreningen menade å sin sida att hyrorna borde förbli oförändrade.

Läs ocksåStäderna tätnar dramatiskt i Halland - Kungsbacka toppar listan

För att komma framåt har man nu valt att be om medlarhjälp från den partssammansatta Hyresmarknadskommittén, HMK, i Stockholm. Där sitter representanter från de allmännyttiga bostadsbolagens organisation Sabo och Hyresgästföreningens riksförbund.

När HMK lämnar sitt förslag till lösning är det upp till de lokala parterna att på nytt försöka nå en uppgörelse vid förhandlingsbordet.

Lyckas man inte med det strandar förhandlingarna. Då blir det upp till HMK att på egen hand besluta om de nya hyrorna hos Varbergs Bostad. Ett sådant beslut kan inte ändras eller överklagas.

Läs ocksåVarbergs Bostad backar om miljötvättmaskiner

De flesta hyresgäster hos Varbergs Bostad fick sin senaste hyreshöjning den 1 januari förra året. Då hade parterna nått en överenskommelse på egen hand. Året dessförinnan krävdes dock medling, precis som i år.

Så mycket höjs hyran hos Hallands kommunala värdar i år
Bostadsbolag Kommun Höjning (procent)
Fabo Falkenberg 1,68 i genomsnitt
Eksta Kungsbacka 1,3 i genomsnitt
HFAB Halmstad 1,3
Laholmshem Laholm 1,3
Hyltebostäder Hylte Ännu inte klart
Varbergs Bostads Varberg Ännu inte klart

LÄS MER
Hur blir hyreshöjningarna i Västra Götaland? Läs länslistan här.

Läs också Ljudkänslig hyresgäst får rätt att hyra ut i andra hand Anna surrar med grannarna Billigast för Varbergs hyresgäster att värma tacobuffén

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.