HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Michel lär ut bokunskaper

Älvsbyn Att komma som ny i ett land innebär inte bara ett nytt språk. Det kan också innebära ett första möte med en tvättstuga eller elspis.
Foto: Göran Lindh
Michel Ntoto är projektanställd hos ABF i Älvsbyn. Han lär ut saker som kan tyckas självklara, men som för många är helt nya erfarenheter. Saker som tvättstugor, hemförsäkringar och balkongvett.

– När jag såg en tvättstuga för första gången, hade jag ingen aning om hur en sådan fungerar, säger Michel Ntoto.
Han kom från Burundi för fem år sedan. Mötet med det nya hemlandet betydde inte bara ett nytt språk. Den nya bostaden hade saker han aldrig sett förut. Men Michel Ntoto lärde sig och nu hjälper han andra nyanlända med att lära sig hur saker och ting fungerar.
– Det är sådant som kan tyckas självklart, som städning, tvätt, försäkringar, regler och annat, säger Michel Ntoto.

Det är kort och gott en boskola. Hittills har cirka 35 elever gått den. Michel Ntoto är projektanställd och har tagit fram både teorimaterial och håller praktisk utbildning.

Läs ocksåSex av tio barn med utländsk bakgrund bor i hyresrätt

– Att det behövs är inte så konstigt. Det är bara att tänka hur det är när man kommer till en helt ny plats, där man inte kan språket, säger Michel Ntoto.
Det är flera myndigheter och organisationer som står bakom projektet. Målet är en få en smidig integration.
– Boskolan underlättar för alla, så att alla kan leva i trygghet och samförstånd, säger Michel Ntoto.
– Egentligen borde nog alla gå en boskola innan man skaffar sig sin första bostad. Det är mycket att tänka på.

Anders Nilsson, vd på Älvsbyns Fastigheter, såg att det fanns ett för stort glapp efter Migrationsverkets ansvar tog slut. Projektet med Boskolan blev lösningen.
– Alla vinner på det här projektet. Framför allt blir det så mycket lättare för nyanlända, säger Anders Nilsson.
Han tycker att projektet är så bra att det kan bli en utveckling av det. Det är inte bara nyanlända svenskar som inte riktigt vet hur allt fungerar.
– Det kan bli så att vi inför någon form av boskola för alla nya hyresgäster. Det behovet finns.

Fakta: Deltagare i projektet

* Bakom projektet står Älvsbyns kommun, Älvsby fastigheter, Migrationsverket, Hyresgästföreningen, ABF Norr, Föreningen Vänskap och Mutcho Ekonomiskförening.* Boskolan är en del i ett projekt som heter Karusellen.

Läs också Hyran klar i Älvsbyn Tyst? Inte på Södra Ryds bibliotek På boskolan får Muhammad lära sig om sopor och tvättstugan Hyresvärd i Motala gör satsning på integration

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.