HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Miljon i arvoden till de valda

Dalarna Nära en miljon kronor. Så mycket betalades ut i arvoden till förtroendevalda på region- och kommunnivå i Hyresgästföreningens region Mitt, där Dalarna ingår, under 2016.
Foto: Lena Mattsson
Nära en miljon kronor av medlemspengarna gick i fjol till de förtroendevalda i region Mitt.

Kommunföreningarnas styrelser fick arvoden på sammanlagt 784 000 kronor i fjol och regionstyrelsens åtta ledamöter fick 149 000 kronor i arvoden.
Totalsumman för arvoden i region Mitt under 2016 landar på en något högre totalsumma – 974 000 kronor.

– Då ingår förutom arvoden till styrelserna också arvoden till alla studie- och kursledare, revisorer, valberedare med flera på alla nivåer inom organisationen, säger Bengt Olsson, ekonomichef i region Mitt.

Läs ocksåVill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris"Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen, vill se en fond för hyresgäster med ekonomiska problem. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) anser att man redan gör mycket för personer med ekonomiska problem.

Resekostnader och ersättning för förlorad arbetsinkomst ligger utanför de pengar som redovisas som arvoden. Resekostnaderna för förtroendevalda i kommunföre­ningarna uppgick till 210 000 kronor i fjol, och 27 700 kronor för ledamöterna i regionstyrelsen.

I slutet av juni varje år sätts ramarna för nästa års budget. Förenin­garna får använda max 23 procent av sin budget till arvoden. Totalt betalade region Mitt ut 3,2 miljoner kronor i budget till förenin­garna på kommunnivå under 2016.
Budgetens storlek beror bland annat på hur många medlemmar respektive kommunförening har.

Annons

– Utöver det får man ett grundbelopp på 30 000 kronor som vi anser är minimigränsen för att även en liten förening ska klara av verksamheten. Om föreningsområdet omfattar mer än en kommun får man ett extra anslag på 10 000 kronor per kommun, säger Bengt Olsson.

Läs ocksåFastighetskung stäms på 300 000 för tvivelaktiga aktieaffärerEn man i 50-årsåldern sittandes i en soffa.

Regionordförande i Mitt, Helena Frisk, hade 66 000 kronor i arvode under 2016. Det motsvarar 5 500 kronor i månaden.

Är du nöjd med ditt arvode?
– Det är hyfsat bra, jag kan inte säga annat. Jag ligger strax över mitten om man jämför med region­ordföranden runt om i landet. Men man måste ha klart för sig att man inte kan ställa samma krav på mig som på en heltidsarvoderad ordförande. En del tror att jag alltid är i tjänst, men så är det inte.
Helena Frisk kombinerar ordförandeskapet med ett heltidsjobb som vårdbiträde.

Varför ska det egentligen utgå arvode för ideellt arbete?
– Jag och andra förtroendevalda lägger ned mycket tid på lediga dagar, kvällar och helger, och förväntas delta i en massa olika sammanhang, det är rimligt att få någon form av ersättning för det.

Annons
Läs också”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor

Det är riksförbundet som ser över de olika regionordförandenas arvoden.
I region Aros-Gävle, som består av Uppsala, Västmanlands och Gävleborgs län, har region­ordförande Torbjörn Rönnkvist ett något lägre fast arvode än sin kollega i Mitt, 59­ 000 kronor, alltså 4 900 kronor i månaden. Till den summan kommer mötesarvoden.

 

Fakta: Arvoden

• Arvode utgår till region­styrelsens medlemmar och till styrelsemedlemmarna i föreningar på kommunnivå.

• Arvodenas storlek och för vad de ska betalas ut bestäms av respektive regions fullmäktige.

• För arbete i lokala hyresgästföre­ningar utgår inga arvoden.

Läs också Förslaget om att stoppa skatteplanering försvann Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.