Annons

Miljoner till vd:ar som går

Västmanland En kartläggning Hem & Hyra gjort visar att de flesta direktörerna i de kommunala bostadsföretagen har avtal om avgångsvederlag. Avtal som ger dem miljoner. De kommunala bostadsdirektörernas avtal gäller oavsett hur det går för företagen.​

​Gavlegårdarnas vd Jan Hugg får två årslöner om han blir uppsagd. Säger han upp sig själv får han sex månadslöner.
Jan Hugg medger att han fick mycket bra villkor när han anställdes 2000:
– Vår anställningstrygghet är annorlunda, jag kan få gå i morgon. Ekonomiskt skulle jag klara mig men jag skulle få svårt med mitt varumärke, alltså svårt att få nytt jobb, och pengarna är en kompensation för det.
Sinikka Bohlin, (S), ordförande i Gavlegårdarnas styrelse vill inte kommentera avtalet.
– Det gjordes innan jag blev ordförande så jag kan inget säga. Det var en trend då att göra sådana uppgörelser.
Norrtälje kommuns bostadsföretag, Roslagsbostäder, ger sin vd Anders Hermanson två årslöner om han sägs upp. Anders Hermanson tycker det är skäligt:
– Modellen med avgångsvederlag är okej, jag har ju ingen anställningstrygghet. Är man som jag runt 55 år och åker ut så är det svårt att få ett nytt jobb.
Lars-Åke Larsson, ordförande i Hyresgästföreningens Region Mitt, gillar inte avgångsvederlag och fallskärmar:
– Det är ett otyg. Inga andra har sådana skyddsnät om man gjort saker som ger skäl till uppsägning. Alla andra får sluta och gå till A-kassan om de blir utan jobb.
Lars-Åke Larsson menar att avtal som bostadsdirektörernas ställer till elände i samhället.
– Jag tycker att alla avtal borde upphöra och vanliga trygghetslagar gälla för direktörerna. Så märkvärdiga jobb har de inte!

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket tjänar bostadsledarna i Storgöteborg Uppsala och Västerås kvar i lönetoppen Stubo:s vd-lön höjdes med en tredjedel 25 000 kronor i lönelyft för ny vd Signalistens vd får lön och avgångsvederlag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.