Annons

Miljonsatsning på skräpjakt

Göteborg Skräpjägarna i norra Biskopsgården blev en succé. Nu satsas närmare 1,5 miljoner kronor på att sprida metoden till fler gårdar i området.

Hem & Hyra har tidigare berättat om Biskopsgårdens flerspråkiga skräpjägare, en grupp hyresgäster som i drygt ett år informerat sina grannar runt Dim- och Godvädersgatan om hur avfall bäst bör hanteras.

Upprinnelsen var att hyresvärden Bostadsbolaget tröttnat på överfulla papperskorgar och stökiga miljörum. I samarbete med Hyresgästföreningen valde bolaget att satsa pengar på att försöka få ordning på sophanteringen, och på så sätt minska sina löpande kostnader.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Skräpjägarna har sedan dess ordnat aktiviteter för de boende på två av Bostadsbolagets åtta gårdar i området, startat ett återbruk samt knackat dörr för att nå så många som möjligt med personlig information. Det har gett dem närmast kändisstatus i kvarteret – men också goda resultat.

Därför utökas nu satsningen till Bostadsbolagets övriga sex gårdar, under namnet Vackra Biskopsgården 2.0.

Annons

Totalt öronmärks närmare 1,5 miljoner kronor under två år. Pengarna tas ur en pott som tidigare avsatts för ökat boinflytande genom avtal mellan Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen.

Läs ocksåCharlotte sa åt sin granne att sopsortera – blev slagen med en kvastEn kvinna som står i ett soprum och tittar på en sopkvast som hon håller i.

Jesper Bryngelsson, tf chef för lokalt utvecklingsarbete på Hyresgästföreningen, konstaterar att satsningen inte bara kapat hyresvärdens utgifter för sophanteringen. Den har även lyft fram andra värden.

– Nu pratar man inte längre om kostnader, utan om en bättre atmosfär, goda relationer mellan bovärdar och hyresgäster och ett ökat ansvarstagande bland de boende. Stoltheten över den egna gården är mycket stor. Det har blivit ett socialt kitt, säger Jesper Bryngelsson.

Annons

Just nu pågår samtal mellan Hyresgästföreningen och Hisingsvärden Willhem om ett liknande upplägg i Willhems kvarter.

Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.
Fakta: Fler skräpjägare

Ytterligare minst 20 skräpjägare ska rekryteras under 2014. Målet är att alla berörda gårdar ska ha minst en representant.

Läs mer om skräpjägarna på Facebook (klicka här).

Läs också Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.