Annons

Mindre bostadsbrist men ökad brist på hyresrätter

Västra Götaland Fler kommuner i Västra Götaland har balans på bostadsmarknaden, men bristen på hyresrätter är ett problem. Det visar preliminära siffror från länsstyrelsen.

I mitten av augusti räknar länsstyrelsen i Västra Götaland med att publicera årets version av sin Bostadsmarknadsanalys, som tar tempen på bostadsmarknaden i länet. Hem & Hyra har tagit del av en preliminär rapport.

En god nyhet jämfört med 2012 är att färre kommuner anger att de har bostadsbrist. Nivån är dock fortfarande hög: i år säger 28 av länets 49 kommuner att de har brist på bostäder, förra året var det 31 kommuner som sa samma sak.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

När det gäller hyresrätter ökar bristen, trots att förhöjd byggtakt förra året. ”Bristen på hyresrätter är stor och mer påtaglig än tidigare. Nästan alla kommuner i länet (46 av 49), även de som har balans på bostadsmarknaden, har nu brist på hyresrätter”, skriver länsstyrelsen. Under 2012 var det brist på hyresrätter i 44 kommuner.

Annons

Det är fortfarande särskilt svårt för unga att komma in på bostadsmarknaden, som Hem & Hyra tidigare uppmärksammat. Flyktingar är en annan grupp som har det tufft. För dem har läget försämrats, i år anger 22 kommuner att flyktingar är särskilt utsatta. Förra året sa 15 kommuner det

bostadsmarknadsstapel

Annons
Läs också Grannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera" Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.