Annons

Minkeberg redo för fibersurf

Öckerö Nu har de första hyresgästerna på Hönö tillgång till norra skärgårdens nya fibernät. Senare i år går installationsarbetet över till Öckerö.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Fabian Sohlman har redan börjat skaffa sig multimediavanor, även om han ännu behöver assistans av mamma Marina. Storasyster Alison gillar att spela spel på datorn.

Hemma hos familjen Sohlman på Hönö har även minstingen Fabian på 1,5 år börjat skaffa sig multimediavanor. Internet är en lika självklar del i hushållets vardagsrutiner som tv och telefon.

– Det är ju så världen ser ut nu, säger mamma Marina Sohlman.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Strax före jul fick Öckerö Bostads samtliga 46 lägenheter i bostadsområdet Minkeberg tillgång till den nya fiberuppkopplingen som installerats genom Öckerö Nät.

Tjänsten innebär att hyran ökar med 55 kronor i månaden från och med januari. I gengäld kan varje hyresgäst själv välja leverantör av bredband, tv och telefoni inom stadsnätets utbud. Sannolikt tjänar många hushåll på det, menar Freddy Ehrenholm på Öckerö Nät.

Annons

– Om man till exempel skaffar ett telefonabonnemang via fiber är det mycket billigare, säger han.

Läs ocksåBredbandet stryps – från 100 till 1 megabit: "Det blir försämrat"

Marina Sohlman tänker undersöka om det går att kapa några kostnader i hushållsbudgeten. På köpet kanske familjen kan få bättre internetuppkoppling, hoppas hon. I dag surfar de på ett mobilt bredband via Tele 2.

– Men det fungerar inte så bra här uppe, så på det viset vore fibernätet bra för oss, säger Marina Sohlman. Jag tycker att det är bra att valmöjligheten finns. Vi är ju sex personer som kan ha nytta av det.

Det är kommunägda Öckerö Bostads som står bakom satsningen på fiberkabel i Göteborgs norra skärgård. 2011 tog bolaget över kommunens begränsade stadsnät, som då enbart var inkopplat till vissa kommunala fastigheter.

Annons
Läs ocksåOm 5 år kan det smarta hemmet ha flyttat in till hyresgästerna

Nu ska nätet byggas ut så att det på sikt når samtliga hushåll i kommunen, 5 000 stycken. 400 av dessa är hyresrätter i Öckerö Bostads bestånd.

Näst på tur är Hedens by och lägenheterna på Koster- och Korvettvägen, som beräknas ha fiberuppkoppling senast 1 mars. Därefter går turen till hyresgästerna på Öckerö.

Läs också Fortfarande svart i rutan trots nämndbeslut Nu höjs hyrorna på Öckerö Nya hyror på Öckerö
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.