Annons

Minskad kö till nya Visbybostäder

Visby Köerna till nya hyreslägenheter minskar i Visby. Antalet sökande till Gotlandshems nya hyreshus i kvarteret Sergeanten har gått ned med hälften jämfört med bolagets tidigare nybyggen.
Foto: Gotlandshem
Sergeanten 5 är Gotlandshem senaste nybygge med 72 lägenheter på A7-fältet.

I november förra året påbörjade kommunägda Gotlandshem sitt sista bostadsprojektet på A7-fältet i Visby. I kvarteret Sergeanten 5 håller sex stycken trevåningshus på att uppföras med totalt 72 hyreslägenheter.

Tidigare i höstas lades bostäderna ut för intresseanmälan och under den två veckor långa ansökningstiden fick bolaget in totalt 680 sökanden. Det är betydligt färre än tidigare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Vi brukar ha närmare dubbelt så många sökanden, över 1 200 stycken till de projekt vi byggt tidigare, säger Kajsa Haack, chef för Gotlandshems bostadsförmedling.

Vad tror ni minskningen beror på?

Annons

— Det är något högre hyresnivå här mot de tidigare projekten där vi fått investeringsbidrag. Det byggs även mycket bostäder på Gotland överlag, både lägenheter, villor och bostadsrätter, så det finns ett större utbud att välja på. Vi tror det kan vara tänkbara förklaringar, säger hon.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Enligt Gotlandshem finns det fortfarande ett stort behov av fler bostäder i framförallt Visby. Men den minskade efterfrågan på lägenheterna i Sergeanten innebär att de kan erbjudas till sökanden med kortare kötid.

— Treorna är de som har gått åt först och där har det behövts minst åtta års kötid. För ettorna har det handlat om minst sju år. Det för första gången som vi går under tio år i kötid när det gäller lägenheter i nyproduktion, förklarar Kajsa Haack.

Hittills har ett 20-tal hyreskontrakt blivit tecknade och till årsskiftet räknar Gotlandshem med att ha samtliga lägenheter uthyrda. Bland de 72 lägenheterna är fyra ungdomslägenheter som hyrs ut till personer som är under 23 år.

Annons
Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

Bostäderna håller på att färdigställas och inflyttningen i Sergeanten sker i två etapper, den första sker till 1 mars och den andra till 1 juni.

 

Fakta: Sergeanten 5

72 lägenheter i sex trevåningshus med hiss på Stora Törnekvior, A7-fältet, Visby.
18 st 1 rok (40 m2) 5957 – 6107 kr/mån.
36 st 2 rok (55 m2) 7636 – 7836 kr/mån.
6 st 3 rok (67 m2) 9168 kr/mån.
12 st 4 rok (72 m2) 9726 – 9976 kr/mån.

Källa: Gotlandshem

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.