Annons

Minst tusen nya bostäder för flyktingar i Stockholm – i år

Stockholm Stockholmshem ska bygga upp till 4000 bostäder för nyanlända. Minst tusen redan i år. Bromma och slakthusområdet nämns som två tänkbara områden.
Foto: Stockholmshem
Så här kan ett område tänkas se ut enligt Stockholmshem.

Utvärderingen av upphandlingen av det som kallas ”paviljonger för tillfälliga boenden” är redan klar och sju anbudsgivare har sorterats bort. Kvar står sex leverantörer som inom kort ska bli fem med uppdrag att bygga upp till 4000 enkla bostäder fram till 2018.

Husen byggs i moduler med olika kombinationer från ettor på 13 kvadratmeter till tvåor på 54 kvadratmeter. Hur de ska kombineras bestäms genom 31 så kallade avtalsområden som också skiljer sig i omfattning. Det kan handla om ett helt kvarter där 300 olika moduler sätts ihop, men också ett ”litet etableringsområde” med 68 enheter.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Den anbudsgivare som ligger i särklass lägst är det relativt nystartade företaget 3BD Development. Ett annat bolag som också fortfarande är med i spelet är Dipart Entreprenad AB med huvudkontor i Nacka som tidigare varit inblandad i liknande projekt som underentreprenör.

Thomas Frankborn, chef för affärsområde hus, uppskattar att kostnaden för ett totalt uppdrag med 4000 moduler ligger på omkring 1,5 miljarder kronor. Men han tror inte att någon klarar av att bygga allt på grund av den korta igångsättningstiden. Det kommer att delas upp på flera anbudsgivare.

– Krasst räknat kan vi bygga tusen moduler per år. Vi har två leverantörer, berättar han.

Läs ocksåVille förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronorDomarklubba och pengar

Thomas Frankborn liknar husen med det system av bostäder som kallas ”Snabba hus” och som redan byggs i bland annat Västberga.

Annons

– Det skulle lika gärna kunna vara ett boende för ungdomar. Och fördelen med det här är ju att det går att plockas ner och sättas upp någon annanstans. Det är som lego, säger Thomas Frankborn.

Exakt var husen ska byggas är ännu inte klart. Ett antal platser har föreslagits och de första bygglovsansökningarna ska lämnas in i början av april. Platserna som beslut ska tas om är:

Läs ocksåGran föll från åttonde våningen och träffade bil – ”trodde det var en bomb”Fallande gran

Vid Älvsjömässan, extra parkering: 300-350 lägenheter.

Slakthusområdet: 300-350 lägenheter.

Kvarteret Naturvården vid Beckombergaområdet i Bromma: 200 lägenheter.

Vid kvarteret Miraklet i Spånga: 150-200 lägenheter.

Annons

Parkering längs Bergslagsvägen vid Grimsta: 100 lägenheter.

Hagsätravägen, kvarteret Svedjaren: För cirka 50 ensamkommande barn.

Sätra IP, mindre del av parkeringen längs Bredängsvägen: För cirka 50 ensamkommande barn.

I förutsättningarna för den mark som kommer att väljas för den här typen av moduler anges bland annat att man ska undvika parkmark, att möjligheten till integration är god och att marken går att användas minst 5-10 år.

Läs också Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Stockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt" Ökad trygghet och knarkbeslag – stora vinster med projektet ”Trygga trappan”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.