HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Minst var femte norrlänning hade för höga radonvärden

Jämtland Att radon i höga doser är farligt vet vi. Att bostäder därför bör radonmätas vet vi också. Men om det görs vet ingen säkert.

Det är lätt att hitta fakta om radons inverkan på hälsan, men förvånansvärt svårt att få tag i siffror över mätningsresultat runtom i landet. De senaste länssiffrorna (ovan) är från 1999.
Varken Naturvårdsverket, SGU, Boverket, länsstyrelserna, Folkhälsomyndigheten eller Strålsäkerhetsmyndigheten har mer uppdaterade uppgifter än så. Det ger en signal om hur lite uppmärksamhet ämnet får idag.

– Sedan ett par decennier tillbaka är det kommunerna som ska samla in den informationen, säger Cecilia Jelinek på SGU, Sveriges geologiska undersökning.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Och kanske är det svaret på frågan.
Men nationella folkhälsoenkäter görs regelbundet. I mars 2015 skickades 87 000 enkäter ut i landet, 3 000 i södra Norrland, för att kartlägga miljöns effekter på hälsan. Delar av resultatet presenteras senare i vår.

Annons

Enligt den förra rapporten (2013) har runt 325 000 bostäder i landet förhöjt radon, cirka 17 000 barn i Norrland är exponerade för högt radon i hemmet och 37 procent respektive 41 procent av familjehushållen i Jämtland och Västernorrland inte mätts för radon.
Skrämmande fakta. Som stämmer även idag, menar en av författarna.

– Ja, trots att det gått några år nu så tror jag ärligt talat att det inte skett några större förändringar, säger Karl Forsell, läkare vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
I så fall är det hög tid att ändra på det. Till år 2020 har nämligen regeringen bestämt att inga radonvärden i bostäder ska vara över gränsen.

Annons
Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt
Läs också Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var" Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.