Annons

Missnöjd hyresgäst i förening ber nämnden om hjälp

Lund Kvinnan tycker att hon har betalat för mycket. Värden menar att hon visste precis vad hon gav sig in på. Hyresnämnden har föreslagit en medling som lösning.

Kvinnan i Lund hyrde en bostadsrätt men blev med tiden missnöjd med kostnaden. Hon skulle betala 12 000 kronor i  månaden men kom efter hand fram till att det var mycket. Detta i relation till vad hennes värds avgift låg på. Nu försöker hon rädda pengar genom be hyresnämnden om hjälp.

Reglerna för andrahandsboende i bostadsrätt skiljer sig från i en hyreslägenhet och kvinnan kan få svårt att få genom all krav. Läs mer i faktarutan nedan.

Annons
ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Lägenheten som det rör ligger strax intill Stadsparken i Lund. Den är på 45 kvadrat och för det betalade kvinnan 12 000 kronor. Enligt en dokumenterad sms-konversation som hon lämnat in till nämnden har värden lånat pengar av anhöriga och behöver därför hyra ut med “hög hyra”. Så skrev mannen i ett sms. Enligt kontraktet som löper över ett år skulle hon även betala 12 000 kronor i deposition. Pengarna vill hon ha tillbaka.

Hyresvärden har en helt annan uppfattning. Kvinnan visste vad hon gav sig in på när hon skrev kontrakt, menar han. I sitt svar till nämnden skriver han att depositionen motsvarar hyror som aldrig kommit in. Hyresnämnden har föreslagit medling som lösning på konflikten men det är mannen skeptisk till. Han vill inte komma till något möte.

Annons
Fakta: Detta gäller när du hyr bostadsrätt

Privatuthyrningslagen styr när någon hyr ut en bostadsrätt. Om någon hyr ut mer än en träder hyreslagen in på de följande. Gäller det fler än två gäller hyreslagen för samtliga.

Det är inte bruksvärdet, som i hyresrätt, som bestämmer en korrekt hyra utan kapitalkostnad, avkastningsränta på lägenheten, samt löpande driftskostnader som el. Det här innebär att hyran kan bli högre än för motsvarande hyreslägenhet.

Det går inte att få tillbaka pengar för överhyra bakåt i tiden utan bara få hyran sänkt framåt.

Läs också Ministern pressas om problem för BRF-hyresgäster: ”Djupt problematiskt” Hyr du av BRF? Tänk på det här: ”Behöver ifrågasätta” Föreningen som tvingar bort hyresgäster – kamerabilder blev till anklagelser: "Nedbrytande" Monica tvingades acceptera 700 000 för att flytta - BRF-värd blev mardröm: "Orkade inte längre" Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.