HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Misstänkt handgranat exploderade på Hässleholmen

Borås Under natten till fredag väcktes de boende på Distansgatan i Borås av en kraftig smäll. En explosion på gräsmattan krossade fönster i flera lägenheter.

Under våren var det många svarta rubriker från Hässleholmen i Borås. Mord, mordförsök och ett flertal bränder drabbade miljonprogramsområdet. 

Under natten till idag drabbades området igen. Nu av en kraftig explosion av vad polisen tror var en handgranat. Explosionen väckte många av de boende på Distansgatan och polisen fick samtal från flera hyresgäster vars rutor krossats av splitter. Men trots detta vill alla Hem & Hyra pratar med idag lyfta fram att arbetet med att skapa ett tryggare Hässleholmen gör stora framsteg.

Läs ocksåBasket ska blocka otrygghet på Hässle torg efter skottlossning

– Vi har jobbat väldigt intensivt och målmedvetet med att öka tryggheten på Hulta och Hässleholmen och vi har fått väldigt god respons på det arbete vi gör. En sådan här händelse gör att det känns lite som om man måste börja om, visst är det så. Men det ger också energi. Det här ska vi få stopp på, så tror jag vi är många som känner idag, säger chefen för lokalpolisområdet Borås, Tomas Jansson.

Linda Jörlid är 30 år och har bott på Hässleholmen sedan hon var drygt 20 år. Hon har aldrig känt sig otrygg. Och gör inte det idag heller.

– Det här påverkar inte min syn på Hässleholmen. Jag trivs jättebra här och har ingen önskan om att bo någon annanstans. Det som bekymrar mig när sådant här händer är att området ska få sämre rykte igen. Att mina föräldrar ska peka på artikeln i tidningen och säga till mig att jag borde flytta. Jag känner inte alls igen mig i hur området beskrivs i media, säger hon.

Läs också43-årig kvinna åtalad efter explosionen i Luleå

För AB Bostäder i Borås är första prioritet att fixa de fönsterrutor som krossats. Bolaget hade tidigt på förmiddagen kontakt med ett glasmästeri som stod redo att hjälpa till så snart polisen hävt sin avspärrning. Hem & Hyra frågar också vad man från bolagets sida kan göra på längre sikt, för att öka tryggheten i området. När Vd, Sven Liljegren svarar är det uppenbart att han är trött på just den frågan.

– Varje gång det händer något så frågar folk ”Vad gör ni nu?” Vi jobbar med Hässleholmen hela tiden. Och vår bild är att det går bra. Vi har ett bra samarbete med Hyresgästföreningen och med polisen i området. Även staden och stadsdelsförvaltningen gör jättemycket, säger han.

Precis som Linda Jörlid så tycker han att bilden av Hässleholmen i media är en helt annan än verkligheten.

Läs ocksåHackad hemsida gör det svårt att betala hyran i BoråsKollage med bild på den tillfälliga landningssidan och Bostäder i Borås kommunikationschef Sophia Jonsson.

– Jag vet inget annat område som har så många engagerade hyresgäster. Min bild är att de allra flesta trivs väldigt bra på Hässleholmen. Men det mesta som skrivs är negativt.

Men borde vi inte skriva när en handgranat exploderar på en av era gårdar?

– Jo, självklart. Det här är verkligen en händelse som sticker ut, säger vd Sven Liljegren.

Vad som ligger bakom explosionen vet man in nuläget inte. Från polisens sida har man ingen teori. Det finns inte några av polisen kända kriminella i anslutning till gården där explosionen skedde. Polisen vill gärna ha in fler tips. Det går att nå polisen på 114 14.

Läs också Experten: Därför kan exploderande sprejburkar flytta väggar Ett par tusen i hyresrabatt för rått-terrorn i Borås

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.