HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Mölndalsbostäders vinstöverföring överklagas

Mölndal Hyresgästföreningen förlorade första matchen om Mölndalsbostäders vinstöverföring. Nu överklagar man till kammarrätten.

Förra året skrev Hem & Hyra att Mölndalsbostäders ägare – alltså kommunen – tidigare plockat ut flera miljoner kronor mer än lagen tillåter ur bolaget.

Då lämnade två hyresgäster i Mölndal in en överklagan till förvaltningsrätten i Göteborg. Inte för att pröva själva vinstöverföringen – det går inte med dagens regler – utan för att pröva om Mölndals kommunstyrelse hade rätt när man sa att deras kommunala bolag agerat ”inom ramen för de kommunala befogenheterna”.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

Hyresgästerna – och Hyresgästföreningen, som företrätt de båda kommuninvånarna – menade att så självklart inte var fallet. Det finns nämligen en lag om hur mycket pengar som får plockas ut ur kommunala bostadsbolag. Och den har Mölndalsbostäder tidigare brutit emot – något som både revisorer och Boverket konstaterat.

Förvaltningsrätten gick dock inte på Hyresgästföreningens linje. Därför väljer man nu att överklaga beslutet till nästa instans – Kammarrätten i Göteborg.

Annons

Roger Höög, jurist på Hyresgästföreningen, medger att frågan kan framstå som juridiskt krånglig men att den samtidigt är mycket viktig.

Läs ocksåHyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster"Bilden är ett montage. Bilden visar Jens Larsson, vd för Aneby Bostäder.

– Själva vinstöverföringen kan vi inte stoppa med dagens lagstiftning. Men vi kan få det prövat om kommunstyrelsens beslut att deras bolag agerat ”inom ramen för de kommunala befogenheterna” stämmer. För oss är det uppenbart att så inte är fallet, så vi hoppas att Kammarrätten tar upp det här fallet, säger han.

– Om vi inte kan pröva värdeöverföringar från kommunala bostadsbolag på det här sättet, så behöver nog lagstiftaren funderat ut något annat sanktionssystem för de kommuner som bryter mot lagen.

Annons

I höstas bytte Mölndals kommun politisk majoritet, och de värdeöverföringar som Hyresgästföreningen nu överklagar ägde rum år 2013. Trots det är frågan principiellt viktig även framöver, menar Roger Höög.

Läs ocksåAida trodde att möglet skulle döda henneAida Santana sitter i sitt kök och tittar på sin telefon.

– De pengar som hyresgästerna betalar in ska gå till saker som kommer hyresgästerna till del; förvaltning eller nybyggnation, säger han.

Läs också Barnrikehusen stämplades direkt – men Göran stortrivdes: "Ingen såg ner på oss" Pernilla drogs inför rätta för hundralappar med kommunens knivskarpa gräns: “Ingen hittar en sån lägenhet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.