Annons

Monica går mot strömmen

Bengtsfors En av Hyresgästföreningens största utmaningar är att få fler aktiva medlemmar. Monica Salman är nyvalt husombud och en av få förtroendevalda i Bengtsfors.
Hjälper gärna. Monica Salman tackade ja till att bli husombud, efter en kort tvekan. ”Nu är jag redo att hjälpa andra och eftersom jag är pensionär har jag också tid.”

Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg har knappt 40 000 medlemmar. Sedan 2010 har antalet ökat med ungefär 2 000 personer. Däremot ökar inte antalet förtroendevalda, det vill säga medlemmar som valts till ett uppdrag inom föreningen.

Fram till i somras fanns inte en enda aktiv medlem i Bengtsfors. Därför ordnade Hyresgästföreningen utåtriktade aktiviteter för att visa upp sig och försöka fånga engagemang på plats under en dag.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Monica Salman är en direkt effekt av satsningen. Hon tackade ja till att bli husombud, utan att ens veta vad uppdaget egentligen innebär.
Monica vet fortfarande inte exakt vad som förväntas, mer än att hon blir länken mellan grannarna i Skåpafors och hyresvärden Bengtsforshus. Men förändringarna har redan börjat i kvarteret.
– Lekplatsen är bedrövlig och här finns många barn. Jag har uppmanat mammorna att skriva en lista på vad de vill ha.

Annons

Monica bor i en hyrestvåa med utsikt över Laxsjön i Skåpafors. Hon är uppvuxen här, i det lilla samhället strax utanför tätorten Bengtsfors, men har levt större delen av sitt vuxna liv på annat håll. Cirkeln slöts för ett år sedan. Då flyttade hon tillbaka, som en delvis annan person.
– När jag växte upp var jag så blyg! Men nu när jag fyllt 60 är jag äntligen vuxen. Det är aldrig för sent.

Monicas hjärta har stor plats. Hon är engagerad i Hyresgästföreningen, i Frivilligcentralens soppkök, leder en meditationsgrupp, är snart kontaktperson åt socialförvaltningen … Det låter som mycket för en människa. Men Monica är lugn.
– Jag har lärt mig att sätta gränser och skulle inte tackat ja till Hyresgästföreningen om jag inte orkat.

Annons
Läs ocksåAnklagades för rasism – nu lämnar han alla förtroendeuppdrag

Hon hoppas att boendefrågorna ska få större plats här. Kanske blir det lättare när planerna på en föreningslokal i Skåpafors blir verklighet.
Att så få andra vill engagera sig har hon svårt att förstå.
– Varför är inte folk intresserade när de kan påverka sitt boende? Konstigt.

Fakta: Förtroendevalda i region Bäsk

Antal förtroendevalda fördelat på år i Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg. Antal medlemmar totalt inom parentes.

2010: 509 (37 625)
2011: 669 (38 211)
2102: 603 (39 395)
2013: 564 (39 606)
2014: *566 (39 605**)

*10 november 2014. **31 oktober -14.

Källa: Hyresgästföreningen. 

Läs också Kvinnor inom Hyresgästföreningen: Det är för mycket ”lilla gumman” Förtroendevalda hyresgästers personnummer röjda av misstag Stor oro inför chockhöjd hyra Med öppenhet som mål

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.