Annons

Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna

Lund Ingrid Lindberg i Lund är nybliven mormor och vill flytta tillfälligt för att kunna hjälpa sin dotter i Stockholm. Men hyresvärden oroar sig för fler andrahandsuthyrningar och säger nej. Nu ska frågan avgöras i en domstol. ”Jag tycker man blir fyrkantigt behandlad”, säger Ingrid Lindberg.
Mormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd
Foto: Gry Ellebjerg/Pexels
Bilden föreställer inte personerna i artikeln.

Det var ett känslosamt brev som nyligen nådde hyresnämnden i Malmö. Avsändaren är en mormor i Lund som vill stötta sitt barn och sina barnbarn. Nu vill  hon ha hjälp av domstolen.

”Varför är det självklart man får hyra ut när det gäller romantisk kärlek men inte denna typ av kärlek”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Så står det i brevet som har skrivits av 69-åriga Ingrid Lindberg som vill hyra ut sin lägenhet i andra hand.

Hon är pensionär och nybliven mormor med ett barnbarn på ett och ett halvt år hos sin dotter i Stockholm. Till sommaren kommer ytterligare ett barn till familjen och ingrid Lindberg vill flytta tillfälligt till huvudstaden för att kunna hjälpa till med det som i dagligt tal brukar kallas livspussel.

Hyresnämnden i Malmö
Hyresnämnden i Malmö

Hennes känslosamma formuleringar om kärlek i brevet till hyresnämnden syftar på reglerna för andrahandsuthyrning. En anledning som brukar godkännas av nämnden är nämligen när en hyresgäst vill provbo med en ny sambo.

– Barn är inte småbarn mer än två år. Den tiden kommer aldrig tillbaka och det är nu de behöver min hjälp. Den kärleken kan väl vara lika stor som att testa att bo ihop med någon annan, säger Ingrid Lindberg.

Blev nekad av hyresvärden

Tidigare i bad hon sin hyresvärd, det kommunala bostadsbolaget LKF, om tillstånd att hyra ut i andra hand under ett års tid. Ett godkännande för den typen av affär är nödvändigt för den som vill följa regler och undvika svartuthyrning. Men svaret från värden blev nej.

Läs mer: Här är allt du behöver veta om uthyrning i andra hand

Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

Den tilltänkta andrahandshyresgästen som Ingrid hade hittat var visserligen okej. Men att som mormor vilja bo tillfälligt nära sin dotter och sina barnbarn för att hjälpa till med livspussel, det var inte ett skäl som räckte för att bostadsbolaget skulle godkänna andrahandsuthyrningen.

– Jag förstår ju att detta är juridik men från mitt perspektiv, att ha varit LKF:s hyresgäst i 30 år, så tycker jag att man är livegen som hyresgäst. Jag tycker man blir fyrkantigt behandlad, säger Ingrid Lindberg.

Annons

Hon har resonerat så här runt sina alternativ: Det är svårt att med kort varsel skaffa ett hyreskontrakt i Stockholm, och dyrt att köpa en bostadsrätt. Och att helt ge upp lägenheten i Lund är inte heller ett alternativ. Det skulle ta lång tid att hitta ett nytt kontrakt igen när hon flyttade tillbaka efter ett år.

Läs ocksåBodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälanMannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.

”I min ålder behövs någon form av trygghet vad gäller boende”, skrev hon förgäves till hyresvärden tidigare i år.

Vill hjälpa till med dagishämtning

Nu har Ingrid Lindberg vänt sig till hyresnämnden med en vädjan om att få hyra ut i andra hand. Detta är något som domstolen kan besluta om, i strid mot en värds tidigare nekande, och som hon hoppas på för att kunna fortsätta stötta som mormor.

– Jag har redan hjälpt till under hösten eftersom de inte haft barnomsorg. Min dotter jobbar och hennes man pluggar och då har jag passat barnet. Nu handlar det om att jag kan hämta på dagis på eftermiddagarna och ge dem längre arbets- och studiedagar och att barnet inte ska behöva vara på dagis i åtta timmar, säger hon.

Godkända anledningar för andrahandsuthyrning, enligt hyreslagen, kan vara när hyresgäster vill arbeta eller studera tillfälligt på en annan ort. Det kan även handla om längre utlandsvistelse, sjukdom eller ”särskilda familjeförhållanden”. Sammanfattningsvis ska det leva upp till vad som beskrivs som ”beaktansvärda skäl”.

Andreas Persson är hyresjurist på LKF och han förklarar bolagets ståndpunkt, att neka en uthyrning i fallet.

– Vi ser inte att det utifrån det lagen säger och den praxis som finns är tillräckligt för att nå upp till beaktansvärda skäl, säger han.

LKF i Lund sätter stopp för mormor som vill hjälpa barn med livspussel
Andreas Persson, jurist på LKF

Enligt LKF:s yttrande till nämnden skulle det ha varit möjligt att hyra ut i andra hand om det hade gällt en anhörig som hade behövde hjälp av medicinska skäl. Men alltså inte för att hjälpa barn och barnbarn.

Värden vill att nämnden avgör fråga om ”livspussel”

Bostadsbolaget befarar att ett godkännande skulle kunna leda till att fler ville hyra ut i andra hand, står det i skrivelsen.

Annons

– Hon formulerade det själv som att det gäller ”livspusslet” och det gäller ju nästan alla som får barn, att man har det lite tufft. Då kände vi att om alla som är farmor eller farfar vill hjälpa till i den situationen så skulle det kunna bli väldigt många. Vi säger inte nej för att detta skulle vara fel men vi vill veta och därför har vi låtit det gå till hyresnämnden. Skulle nämnden säga att detta är okej så får vi förhålla oss till det.

Ingrid tycker att ni är lite fyrkantiga, hur är det med det?

– Som allmännyttigt bostadsbolag försöker vi förhålla oss till de lagar, regler och praxis som finns för att ha någon typ av rättvisa gentemot våra hyresgäster. Vi skulle kunna säga att ”ja, du får för vi tycker att du verkar schysst”. Men hur ska vi då göra nästa gång? Då är det bättre att vi följer de lagar och den praxis som finns.

 Hur vanligt är det att hyresgäster vill hyra ut i andra hand av just den här anledningen?

–  Jag har inte haft något fall som kommit till mig och som vi tittat noga på och gjort bedömningen att ” här måste vi neka”. Jag skulle inte säga att detta är vanligt. Det skulle ju kunna bli betydligt vanligare om det nu visar sig vara ett beaktansvärt skäl. Då kan ju fler tänka att de också vill göra detta.

Mormor: ”Jag känner att jag måste göra detta”

Nu är det upp till hyresnämnden att sätta sig in i fallet. Domstolen ska avgöra om en mormor som vill hjälpa till med en barnfamiljs livspussel passar inom juridikens beskrivningar. Ett beslut i den frågan innebär en process som kan komma att ta några månader.

– Jag känner att jag måste göra detta. Får jag sen avslag igen så har jag i alla fall gjort allt jag kan. Det blir väldigt tråkigt, säger Ingrid Lindberg.

Fakta: Hyra ut i andra hand – så funkar det

Den som tar in en inneboende i sin lägenhet, och bor kvar själv, behöver inte ha tillstånd. Den som vill ut hyra hela lägenheten utan att själv bo kvar måste dock ha tillstånd.

Hyresgäster som struntar i att fråga fastighetsägaren om lov eller hyr ut trots nekande, så kallad svartuthyrning, kan förlora sitt hyreskontrakt.

Läs mer: Här är allt du behöver veta om uthyrning i andra hand

Den som nekas tillstånd att hyra ut i andra hand kan vända sig till hyresnämnden för att få en ny bedömning. Detta är gratis. Hyresvärden måste sedan följa nämndens beslut om domstolen skulle köra över nekandet. Hyresnämndens beslut styrs av det som kallas ”beaktansvärda skäl” vilket kan vara:

  • Sjukdom
  • Tillfälligt arbete eller studier på annan ort
  • Längre utlandsvistelse
  • ”Särskilda familjeförhållanden”

En andrahandshyra får max ligga 15 procent högre än den förhandlade månadshyran, om lägenheten är möblerad. Den som hyr ut utan tillstånd och dessutom tar för mycket betalt kan begå ett brott som har fängelse på straffskalan.

Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad" Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.