Annons

Motala Forum läggs ner efter bråk om föredragshållare

Motala Den bostadspolitiska konferensen Motala Forum läggs ner efter att Hyresgästföreningen dragit sig ur samarbetet i protest. Konflikten handlar om en enskild föredragshållare.

Den 20 augusti skulle den 14:e upplagan av Motala Forum ha hållits i just Motala. Men det blir ingen konferens. Detta sedan Hyresgästföreningen valt att lämna föreningen Bostaden i samverkan, som varit arrangör. Övriga medlemmar är organisationerna Fastighetsägarna och Sabo, samt Motala kommun och kommunala Bostadsstiftelsen Platen.

Bakgrunden är ett bråk om en av de tilltänkta föredragshållarna, Michael Cocozza från hyresvärden Botrygg med säte i Linköping.

– Vi ville bjuda in honom som exempel på att det går att bygga nya bostäder till någorlunda vettiga priser. Men då totalvägrade Fastighetsägarna med motiveringen att han förespråkar en platt hyressättning. I klartext betyder det att de tycker att han har höjt hyrorna för lite, säger Björn Johansson, regionordförande för Hyresgästföreningen Sydost.

När representanterna från övriga föreningsmedlemmar valde att ställa sig på Fastighetsägarnas sida beslutade Hyresgästföreningens regionstyrelse att dra sig ur samarbetet och lämna Bostaden i samverkan.

– Under de 14 år som vi har hållit på så har vi alltid försökt få en bred diskussion och bjudit in alla åsikter för att få en spänst i debatten. Till exempel har vi bjudit in förespråkare för marknadshyror trots att det är något som Hyresgästföreningen ogillar, säger Björn Johansson.

Gunnar Flodin har hittills varit projektledare för Motala Forum och var också med och grundade konferensen år 2000. Han har tidigare arbetat på Hyresgästföreningen och Platen, men är numera pensionär. Han bekräftar att orsaken bakom nedläggningen är en konflikt om en föredragshållare och beklagar att parterna inte lyckats komma överens.

– Jag har noterat att det finns en osämja och en kompromisslöshet. Det är tråkigt, men så är det, säger han.

Gunnar Flodin vill inte ta ställning i konflikten men tycker att det är synd att konferensen läggs ner. Den brukade locka deltagare från stora delar av landet.

– Syftet var att skapa ett forum för bostadspolitik som bara handlade om hyresrätten, för det finns ingenting liknande. Ett tillfälle där de tre stora aktörerna på marknaden gemensamt kunde visa på hur problemen och möjligheterna ser ut.

Han utesluter inte att Motala Forum kan återuppstå.

– Vill man så kan man. Men vill man inte så blir det inget. Vi får se vad som händer framöver.

Gunnar Flodin påpekar att även det faktum att det är valår vållade en del problem när årets konferens skulle planeras.

– Det är svårt att få kompetenta personer att komma så här i valtider, så det har också bidragit en del till att projektet läggs på is, säger han.

Björn Lundborg, näringslivspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna i regionen, har semester men skriver i ett mejl till Hem & Hyra att han beklagar att Hyresgästföreningen valde att ”hastigt lämna ett gott samarbete och förening”.

Han säger sig vara förvånad över att anledningen är oenighet om arrangemangets innehåll och menar att det inte är första gången som förslag på föredragshållare har röstats ner, utan att det har drabbat även Fastighetsägarna genom årens lopp. Han kallar Hyresgästföreningens agerande ”anmärkningsvärt” och menar att Fastighetsägarna har försökt komma med förslag på lösningar som har avböjts.

”Motala forum är ett bra arrangemang, värt att bevara men i vilken form får framtiden visa”, skriver Björn Lundborg.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.