Annons

Exklusiv intervju: Svenbo:s sparkade vd ger sin version

Svenljunga I fredags fick Henrik Öst städa sitt skrivbord och lämna uppdraget som vd för Svenbo. I dag säger han att han är orolig för bolagets framtid. ”Vi var på rätt väg, men det här beslutet kan stjälpa allt vi byggt upp. En ordnad övergång med ny vd hade gjort allt så mycket bättre för bolaget”. Som första tidning fick Hem & Hyra en intervju med Henrik Öst.
Foto: Karin Gistedt
Svenbo:s vd Henrik Öst tvingas från sin post av bolagets styrelse. Nu berättar han sin version om vad som hände.

Henrik Öst sticker inte under stol med att han är djupt besviken och skakad över att han fick lämna sin post på det här sättet.

– Ja, det kom helt oanmält under styrelsemötet, säger han.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Styrelseordförande Hans-Göran Karlsson har sagt till Hem & Hyra att Svenbo har varit ett misskött bolag under många år och när Henrik Öst tillträdde upptäcktes ganska snart att det funnits allvarliga briser i organisationen.

– Mitt uppdrag kom att bli ett städuppdrag, säger Henrik Öst. Det gjorde också att min framtid i bolaget var räknad. Jag kunde inte städa, rensa ut och sedan bli en vanlig ledare. Det hade aldrig fungerat. Så jag insåg snart att detta var ett mer tidsbegränsat uppdrag vilket jag också varit överens med min ordförande. Det har också tagits upp i styrelsen tidigare att jag skulle kliva av vid lämpligt tillfälle när uppdraget var slutfört.

Istället valde nu delar av Svenbos styrelse att under kuppliknande former avsätta Henrik Öst.

Annons
Läs också"Skamlig hantering av vd-frågan" - Avgående Svenbo-ordförande är djupt kritisk

– Det känns fruktansvärt, säger Henrik Öst. Det här beslutet påverkar mig oerhört negativt som person och min framtid. Det är ojuste gjort.

Eftersom uppdraget har varit att städa rent efter tidigare misskötsel i bolaget, har det också betytt att han tvingats ta i med hårdhandskarna. Det har inte uppskattats av alla.

– Det har självklart varit obekvämt för vissa att jag vänt på stenar och hittat saker som inte varit positiva, säger han till Hem & Hyra.

Läs ocksåBefarar nytt kaos hos Svenbo

Var du något på spåren som inte skulle komma fram?

Annons

– Det kan jag inte uttala mig om. Det måste du förstå.

Henrik Öst tycker att han har blivit illa behandlad av styrelsen, men säger själv att han inte känner någon bitterhet mot bolaget, utan hoppas verkligen att allt löser sig för Svenbo i framtiden. Inte minst för hyresgästernas skull.

– De som bor hos Svenbo är värda ett stabilt bostadsbolag, säger Henrik Öst.

Läs också Efter skandalerna - Svenbo höjer inte hyran "Företagskulturen i Svenbo var osund" Kvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.