Annons

Nader är nya navet i Berga

Linköping Genom fotbollen hittade Nader Ghaemi en snabb väg in i det svenska samhället. På jobbet som stadsdelssamordnare försöker han hjälpa andra att hitta sina vägar.
Foto: Jenny Knutsson
Som stadsdelssamordnare ska Nader Ghaemi fungera som en länk mellan kommunens olika verksamheter i Berga.

Utanför Nader Ghaemis kontorsdörr sitter mammor och pappor med barnvagnar i väntrummets soffor. Några barn sover, andra leker.

– Det här är provisoriskt. Det var här på barnavårdscentralen som det fanns plats för mig, säger han när vi hälsar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nästa år ska medborgarkontoret stå klart, i en paviljong intill Berga kyrka. Berga blir då den andra stadsdelen i Linköping, efter Skäggetorp, som får ett lokalt sådant. Det är också den andra stadsdelen med egen stadsdelssamordnare. Nader Ghaemi tillträdde jobbet för några månader sedan. Medborgarkontoret blir hans arbetsplats, tillsammans med andra kommunanställda som bland annat hjälper invån-arna med bostadsrelaterade frågor, konsumentvägledning och skuldsanering.

– Det blir jättebra. Det bor nästan 7 000 personer i Berga, så ett medborgarkontor behövs.

Vad gör en stadsdelssamordnare?

Läs ocksåDyr nota när middagen for i golvet: "Jag fick panik"Jack Karlsson sitter vid köksbordet och ser bekymrad ut med ett papper i handen.

– Jag är kommunens förlängda arm i bostadsområdet. Jag förmedlar kontakt mellan de som bor här och kommunen.

Annons

Det låter kanske enkelt, men han har stora och komplicerade frågor på sitt bord. Integrationen ska förbättras, liksom Bergas rykte. I fjol pekade en rapport från Rikskriminalpolisen exempelvis ut stadsdelen som ett av 55 utsatta bostadsområden i landet, där kriminella nätverk påverkar lokalsamhället.

Nader håller med om att det finns problem i Berga, som ofta bottnar i den passivitet och det utanförskap som en del av de som bor där känner.

Läs ocksåHyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett årEn kvinna med grått hår och glasögon sitter vid ett bord fullt med papper.

– Men Berga är bättre än sitt rykte och jag ska hjälpa till att göra det ännu bättre.

Vägen dit går, menar han, bland annat genom föreningslivet. Han hoppas att ett allaktivitetshus kan bli verklighet.

Det var så han själv snabbt kom in i det svenska samhället, när han som 21-åring kom till Sverige från Iran.

Annons

– Jag älskade att spela fotboll och kom med i ett lag redan efter en vecka i Sverige. Där fick jag kontakt med en tränare som hade jobb och ett ordnat liv. Han blev min mentor.

Nader tog examen som civilingenjör med data- och it-inriktning. Senare väcktes intresset för att jobba med människor och strategiska samhällsfrågor och han läste antropologi och sociologi.

– Man får inget serverat i livet, utan måste kämpa. Mitt jobb är att hjälpa till längs vägen.

Fakta: Nader Ghaemi

Ålder: 50 år.Bor: Villa i Lambohov, Linköping.Yrke: Stadsdelssamordnare i Berga, anställd av Linköpings kommun.Familj: Fru och två söner, 21 och 19 år.Övrigt: Har spelat fotboll på elitnivå i Iran.

Läs också Småstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50 Så vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt Elaine drabbades av nyckelkaos - soporna samlades på hög

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.