Annons

När kulturen kommer till folket

Gävle När folket inte kan komma till kulturen får kulturen komma ut i bostadskvarteren. I Gävle går det coronasommaren 2020 att avnjuta teater och musik från gårdar, fönster och balkonger.
Foto: Amelie Othén
Så här såg det ut när Folkteatern nyligen gav sig ut på en miniturné i bostadsområdet Andersberg.

Det är Hyresgästföreningen som i samarbete med stadsdelsnätverken, Gävleborgs Folkteater och Skottes Musikteater ser till att kulturen kommer ut till folket i sommar.

– Redan innan det blev aktuellt med corona och smittrisk pratade vi om behovet av att flytta ut kulturaktiviteter för att få mer levande bostadsområden, säger Amelie Othén, boendeutvecklare på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Coronaviruset knuffade igång apparaten. Nyligen gjorde Folkteatern tillsammans med lokala artister en snabbturné med föreställningar på tre gårdar i bostadsområdet Andersberg.

Intresset var mycket stort. Hyresgästerna samlades på balkonger och ute på gårdarna för att ta del av en blandad kompott med allt från operett till kurdisk saz och musik framförd på en såg.

– Det blev hur lyckat som helst, säger Amelie Othén.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Fortsättning på kultursatsningen i bostadsområdena blir det när Skottes Musikteater med start nu på söndag ger sig ut på en miniturné med två olika föreställningar på flera gårdar i Bomhus, i Brynäs och kanske Sätra.

– Vi tar emot föranmälningar för att kunna begränsa deltagarantalet till 50. Redan innan vi hann börja affischera hade vi fått 40 anmälningar, berättar Ulla-Maja Moilanen i Tibo, stadsdelsnätverket i Bomhus.

Normala somrar brukar Hyresgästföreningen och nätverket anordna resor till nöjesparker och badställen med stor uppslutning. I år låter sig inte sådana aktiviteter genomföras.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

– Men vi ställer inte in. Vi ställer om, konstaterar Ulla-Maja Moilanen.

Annons

Tanken är att kultursatsningen i bostadsområdena ska fortsätta, med eller utan corona och risk för smittspridning.

– Vi har pratat med Folkteatern och Skottes om att låta det här bli början på ett större samarbete som innebär att vi ännu tydligare flyttar ut kulturen dit människorna bor, berättar Amelie Othén.

Läs också Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna” Gottsunda inte längre särskilt utsatt område: "Det glädjer mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.