HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

När kulturen kommer till folket

Gävle När folket inte kan komma till kulturen får kulturen komma ut i bostadskvarteren. I Gävle går det coronasommaren 2020 att avnjuta teater och musik från gårdar, fönster och balkonger.
Foto: Amelie Othén
Så här såg det ut när Folkteatern nyligen gav sig ut på en miniturné i bostadsområdet Andersberg.

Det är Hyresgästföreningen som i samarbete med stadsdelsnätverken, Gävleborgs Folkteater och Skottes Musikteater ser till att kulturen kommer ut till folket i sommar.

– Redan innan det blev aktuellt med corona och smittrisk pratade vi om behovet av att flytta ut kulturaktiviteter för att få mer levande bostadsområden, säger Amelie Othén, boendeutvecklare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyresgästföreningen om budgeten: Många utsatta i hyresrätt glöms bort

Coronaviruset knuffade igång apparaten. Nyligen gjorde Folkteatern tillsammans med lokala artister en snabbturné med föreställningar på tre gårdar i bostadsområdet Andersberg.

Intresset var mycket stort. Hyresgästerna samlades på balkonger och ute på gårdarna för att ta del av en blandad kompott med allt från operett till kurdisk saz och musik framförd på en såg.

– Det blev hur lyckat som helst, säger Amelie Othén.

Läs ocksåJennifer vill se öppnade föreningslokaler: ”Restriktionerna hävs ju överallt”

Fortsättning på kultursatsningen i bostadsområdena blir det när Skottes Musikteater med start nu på söndag ger sig ut på en miniturné med två olika föreställningar på flera gårdar i Bomhus, i Brynäs och kanske Sätra.

– Vi tar emot föranmälningar för att kunna begränsa deltagarantalet till 50. Redan innan vi hann börja affischera hade vi fått 40 anmälningar, berättar Ulla-Maja Moilanen i Tibo, stadsdelsnätverket i Bomhus.

Normala somrar brukar Hyresgästföreningen och nätverket anordna resor till nöjesparker och badställen med stor uppslutning. I år låter sig inte sådana aktiviteter genomföras.

Läs ocksåKameror och vakter ökar tryggheten i Fjällbacka

– Men vi ställer inte in. Vi ställer om, konstaterar Ulla-Maja Moilanen.

Tanken är att kultursatsningen i bostadsområdena ska fortsätta, med eller utan corona och risk för smittspridning.

– Vi har pratat med Folkteatern och Skottes om att låta det här bli början på ett större samarbete som innebär att vi ännu tydligare flyttar ut kulturen dit människorna bor, berättar Amelie Othén.

Läs också Hyresgäster lämnade över närmare 800 namn mot miljonutdelning "Plötsligt så blev jag gammal"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.