HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nazister hotade vd för bostadsbolag

Ekerö En affisch med en strypsnara och ord som folkförrädare. Det blev effekten av att Mats Viker, vd Ekerö Bostäder, medverkade i en artikel i Hem & Hyra om bostäder till nyanlända.

I somras skrev Hem & Hyra om hur kommunerna i länet ska möta bostadsbehovet till nyanlända. I artikeln uttalade sig Mats Viker, vd på Ekerö Bostäder och berättade att i princip alla bolagets lediga lägenheter i år kommer att gå till nyanlända.

Därefter har han mottagit en rad telefonsamtal och mejl med i vissa fall rasistiska undertoner. I juni skedde också två aktioner från det främlingsfientliga partiet Nordiska Motståndsrörelsen.

Läs ocksåHan hotade personalen men fick behålla lägenheten – förundersökning lades nerEskilstuna tingsrätt utifrån med en gata i förgrunden. Inflikad i bilden en silhuett.

– De hade tejpat runt bilar och dörrar och ena gången satt det en affisch på dörren till kontoret med en strypsnara och texten folkförrädare på. Men vi har gjort en polisanmälan och det pågår en förundersökning, säger Mats Viker som i en blogg nyligen berättade om hoten.

I bloggen berättar han också om behovet att hjälpa människor från andra länder med en bostad och att han inte backar trots hot.

– Jag skrev bloggen som en markering ”lägg ner nu”, säger han.

Läs ocksåHotade att spränga förskola och dödshotade värden – nu vräks mannen

Hur reagerar du på hoten och aktionerna?

– Jag blir mest besviken över att vi inte har kommit längre i den här världen. Att vissa tycker att bara för att man är född på en viss fläck så får ingen annan komma hit. Det hör inte hemma i 2016, säger han.

Han tror att han reagerat annorlunda om han fortfarande hade haft små barn hemma, men så är inte fallet.

Läs ocksåDödshotade granne och sprutade tändvätska på dörr – 66-åriga kvinnan måste flytta

– Jag ser det som ett hot mot samhället och det svenska systemet snarare än mig, säger han.

Artikeln om aktionen mot Ekerö Bostäder utfördes av en kampgrupp inom Nordiska Motståndsrörelsen och publicerades av redaktionen på Nordfront, som är organisationens nättidning. Hem & Hyra har sökt presstalesmannen för Nordiska Motståndsrörelsen för att få svar på frågan varför aktionen genomfördes och hur han ser på hotet, dock utan resultat.

Fyra av partiets aktivister dömdes till fängelse när de angrep en antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013.

Nordiska Motståndsrörelsen, där Svensk Motståndsrörelse numera ingår, kallar sig själva för nationalsocialister. Men i en intervju som Uppsala Universitet gjort med Heléne Lööw docent i historia och expert på extremhögerns historia och som skrivit boken ” Den svenska nazismens rötter, 2000-2015”, beskrivs partiet så här.

”Inom den del av nazistiska rörelsen vi har följt och som behöll tron på skilda människoraser och fokuserade på antisemitisk propaganda finns det idag huvudsakligen två partier i Sverige: Svenskarnas parti och Svensk motståndsrörelse.

Svenskarnas parti är inspirerade av fascister och distanserar sig från den vita makt-ideologin från USA. Svensk motståndsrörelse är inspirerade av nationalsocialister och vill hitta tillbaka till den ursprungliga tanken om ett Stornorden”

Säkerhetspolisen beskriver Nordiska Motståndsrörelsen som en del av vit makt-miljön.

Läs också Hot mot Hyresgästföreningen - två kontor utrymda Militärklädd hyresgäst skrämde grannar i källaren – får bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.