Annons

Nedgångna Herrgården en lönsam affär

Malmö ​Höga hyror i kombination med ett bristfälligt underhåll: ägaren till de uppmärksammade skandalhusen på Herrgården har specialiserat sig på slitna fastigheter i miljonprogrammen.
Tre av de mest kritiserade bostadsbolagen i Malmö ägs av kapitalförvaltaren Acta. Förutom uppmärksammade Bostads AB Gröningen på Herrgården står Acta också bakom Ejendomsselskabet och B & C Motetten. De tre bostadsbolagen hamnade högt upp på Hem & Hyras lista över de värsta värdarna i södra Skåne, som tidningen skrev om i våras. 
 
Christina Wessling, regionchef för Hyresgästföreningen i södra Skåne, är mycket kritisk till kapitalfondens sätt att sköta sina fastigheter.
 
 − Deras syfte är givetvis något annat än långsiktig förvaltning. Det sätter sina spår för dem som bor hos Acta, inte minst här i Malmö där Gröningen är bland det sämsta som finns i hela landet, säger hon.
 
I våras intervjuade Hem & Hyra, Martin Bruck, produktionsdirektör för Acta. Han förklarade att Acta är en fond som vänder sig till privatpersoner, vilket förutsätter en stor förutsägbarhet i avkastningen.
 
− Därför är vi mycket intresserade av den svenska hyresrätten som ger en stabil avkastning.
 
Han håller inte med om bilden att fondspararna skor sig på hyresgästernas bekostnad.
 
− Tanken är att vi genom en effektiviserad förvaltning ska kunna erbjuda ett gott boende och samtidigt ge våra aktieägare en vettig avkastning. Vi ser ingen motsättning i detta.
 
Den dagliga förvaltningen av fastigheterna överlåter Acta helt åt Newsec.
 
− Det är det upplägget vi har valt i dag. Vi har förtroende för de förvaltare vi tillsatt.
 
Han vill inte uttala sig om standarden på Gröningen.
 
− Jag har inte den detaljkunskapen. Det var två tre år sedan jag var där senast.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Hos Rebecka läcker det in när det regnar: ”Man känner sig uppgiven” Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.