Annons

Nedgångna Herrgården en lönsam affär

Malmö ​Höga hyror i kombination med ett bristfälligt underhåll: ägaren till de uppmärksammade skandalhusen på Herrgården har specialiserat sig på slitna fastigheter i miljonprogrammen.
Tre av de mest kritiserade bostadsbolagen i Malmö ägs av kapitalförvaltaren Acta. Förutom uppmärksammade Bostads AB Gröningen på Herrgården står Acta också bakom Ejendomsselskabet och B & C Motetten. De tre bostadsbolagen hamnade högt upp på Hem & Hyras lista över de värsta värdarna i södra Skåne, som tidningen skrev om i våras. 
 
Christina Wessling, regionchef för Hyresgästföreningen i södra Skåne, är mycket kritisk till kapitalfondens sätt att sköta sina fastigheter.
 
 − Deras syfte är givetvis något annat än långsiktig förvaltning. Det sätter sina spår för dem som bor hos Acta, inte minst här i Malmö där Gröningen är bland det sämsta som finns i hela landet, säger hon.
 
I våras intervjuade Hem & Hyra, Martin Bruck, produktionsdirektör för Acta. Han förklarade att Acta är en fond som vänder sig till privatpersoner, vilket förutsätter en stor förutsägbarhet i avkastningen.
 
− Därför är vi mycket intresserade av den svenska hyresrätten som ger en stabil avkastning.
 
Han håller inte med om bilden att fondspararna skor sig på hyresgästernas bekostnad.
 
− Tanken är att vi genom en effektiviserad förvaltning ska kunna erbjuda ett gott boende och samtidigt ge våra aktieägare en vettig avkastning. Vi ser ingen motsättning i detta.
 
Den dagliga förvaltningen av fastigheterna överlåter Acta helt åt Newsec.
 
− Det är det upplägget vi har valt i dag. Vi har förtroende för de förvaltare vi tillsatt.
 
Han vill inte uttala sig om standarden på Gröningen.
 
− Jag har inte den detaljkunskapen. Det var två tre år sedan jag var där senast.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden Värden felbedömde fuktskador – nu tvingas Miriam och hennes grannar flytta Möglet har tagit greppet om deras hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.