HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nedkissad lägenhet kostade skattebetalarna över en halv miljon kronor

Lund Katter hade kissat ner hela lägenheten och saneringen slutade på 635 000 kronor. Notan fick kommunen betala eftersom det var de som stod för förstahandskontraktet.
Foto: Kristina Wahlgren/Pixabay/montage
Den vanvårdade lägenheten kostade Lunds skattebetalare en halv miljon kronor.

Socialförvaltningen hyrde lägenheten av LKF, det kommunala bostadsbolaget i Lund, i nära tio år. När LKF skulle besiktiga lägenheten i samband med att kontraktet sagts upp uppdagades misskötseln.

Omfattande skador efter husdjur tvingade bolaget att sanera och helrenovera lägenheten i fjor. Det handlar om byte av golv, köksinredning och vitvaror. Till och med i badrummet hade kattkiss gått ner mellan fogarna och skadat golvet under klinkern. Flyttnotan slutade på 635 000 kronor men efter bland annat avskrivningar fick socialförvaltningen står för 580 000 kronor, enligt LKF. Att en flyttnota landar på över en halv miljon kronor hör till ovanligheterna.

Läs ocksåFamiljen Nilsson låser in folk i lägenhetenEscape room i Kalmar

– Det är väldigt ovanligt. Jag har inte stött på det tidigare, säger Andreas Persson, hyresjurist på LKF.
De flesta flyttnotor slutar på ett par tusenlappar.
– Ren vanvård är ovanligt utan det handlar oftast om borrhål eller att något som gått sönder i lägenheten, säger Andreas Persson.

Enligt Andreas Persson är det i första hand kommunen som är ansvarig för hur den här typen av lägenheter sköts då det är kommunen som är förstahandshyresgäst som i sin tur hyr ut i andra hand. I det här fallet har kommunen hyrt lägenheten i nära tio år. Hur lägenheten har kunnat bli så vanvårdad vill socialförvaltningen uttala sig om utan hänvisar till sekretess. Däremot berättar förvaltningen att det är rutin med regelbundna hembesök.

– Det kan alltid uppstå situationer ändå, men generellt gör vi hembesök en gång i månaden i lägenheter vi hyr ut i andra hand. I övrigt kan jag inte uttala mig, säger Katarina Olsson, chef för Socialförvaltningens boendeenhet i Lund.

Läs ocksåLevde med vägglöss i ett år utan att märka något
Läs också Ren misär kostade göteborgaren kontraktet Källarförråden är dränkta efter extremt skyfall Nekades låta sonen ta över – mister lägenheten i Kungsbacka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.