Annons

Nedkissad lägenhet kostade skattebetalarna över en halv miljon kronor

Lund Katter hade kissat ner hela lägenheten och saneringen slutade på 635 000 kronor. Notan fick kommunen betala eftersom det var de som stod för förstahandskontraktet.
Foto: Kristina Wahlgren/Pixabay/montage
Den vanvårdade lägenheten kostade Lunds skattebetalare en halv miljon kronor.

Socialförvaltningen hyrde lägenheten av LKF, det kommunala bostadsbolaget i Lund, i nära tio år. När LKF skulle besiktiga lägenheten i samband med att kontraktet sagts upp uppdagades misskötseln.

Omfattande skador efter husdjur tvingade bolaget att sanera och helrenovera lägenheten i fjor. Det handlar om byte av golv, köksinredning och vitvaror. Till och med i badrummet hade kattkiss gått ner mellan fogarna och skadat golvet under klinkern. Flyttnotan slutade på 635 000 kronor men efter bland annat avskrivningar fick socialförvaltningen står för 580 000 kronor, enligt LKF. Att en flyttnota landar på över en halv miljon kronor hör till ovanligheterna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är väldigt ovanligt. Jag har inte stött på det tidigare, säger Andreas Persson, hyresjurist på LKF.
De flesta flyttnotor slutar på ett par tusenlappar.
– Ren vanvård är ovanligt utan det handlar oftast om borrhål eller att något som gått sönder i lägenheten, säger Andreas Persson.

Annons

Enligt Andreas Persson är det i första hand kommunen som är ansvarig för hur den här typen av lägenheter sköts då det är kommunen som är förstahandshyresgäst som i sin tur hyr ut i andra hand. I det här fallet har kommunen hyrt lägenheten i nära tio år. Hur lägenheten har kunnat bli så vanvårdad vill socialförvaltningen uttala sig om utan hänvisar till sekretess. Däremot berättar förvaltningen att det är rutin med regelbundna hembesök.

– Det kan alltid uppstå situationer ändå, men generellt gör vi hembesök en gång i månaden i lägenheter vi hyr ut i andra hand. I övrigt kan jag inte uttala mig, säger Katarina Olsson, chef för Socialförvaltningens boendeenhet i Lund.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.
Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.