Annons

Nej till försäljning – om 240 hyresgäster får bestämma!

Luleå Igår kväll samlades Östersundshems hyresgäster på Gamla Teatern för att ställa politikerna mot väggen. Anledningen till mötet är försäljningen av 1 698 lägenheter.
Foto: Åsa Eriksson

Hyresgästföreningen Region Norrland i samarbete med PRO hade bjudit in representanter från båda läger för att ge hyresgästerna möjlighet att få veta mer angående de politiska tankegångar som ligger bakom Östersundshems försäljning av 1 698 lägenheter till privata bostadsbolaget Rikshem. Ett avtal som träder i kraft på torsdag om fullmäktige beslutar sig för att gå på kommunstyrelsens linje.

Nisse Sandqvist (V), som var en av två partirepresentanter som röstat emot förslaget i KS, förespråkade en återremiss av ärendet på torsdag för att utreda frågan vidare. Vilket även Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder vädjade politikerna att göra: ”Ni måste ta hyresgästernas oro på allvar – det är deras hem ni säljer!”

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Oron var också väldigt påtaglig i teatersalongen. Känslor tenderade att ta över emellanåt när olika möjliga framtida scenarios målades upp där människors tuffa ekonomiska villkor inte tillåter många kronors påslag på hyran.

Radikala hyreshöjningar är en del av den oro många hyresgäster uttryckt i och med försäljningen till Rikshem, ”eftersom det skett på andra orter i bostadsbolagets regi i samband med renoveringar”, som Linder uttryckte det.

Annons

Men hyreshöjningar av den typen kan ändå komma att inträffa, oavsett ägare, menar man både från Östersundshems håll och politiker som stödjer försäljningsbeslutet.

Läs ocksåHär är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”En man på de ena sidan och på de andra en man som går i ett soprum.

Under kvällens frågestund framkom det tydligt att politikerna är osäkra huruvida bofondavtalet som hör till lägenheterna kommer att följa med i köpet eller ej. ”Jag är helt ärlig. Jag är övertygad om att de gör det, men jag kan inte säga att jag vet att det är så”, sa Bosse Svensson (C).

AnnSofie Andersson (S) som förespråkar en försäljning tycktes inte ändra ståndpunkt under kvällen, men sa att hon tyckte att Östersundshem borde ha skött informationen om affären ännu bättre. Däremot ansåg hon att de inte hade kunnat presentera avtalet med Rikshem tidigare än man nu gjort. Bland annat på grund av att det skulle ha skadat affärsöverenskommelsen.

AnnSofie sa sig vara väl bekant med vad som stod i avtalet, men det visade sig senare att hon inte kände till en del viktiga detaljer. Exempelvis att det inte står preciserat i avtalet vilken typ av bostäder som det är tänkt ska byggas. ”Det handlar självklart om hyresrätter och det måste absolut förtydligas innan fullmäktige”, sa hon och tillade att det redan finns tillräckligt med aktörer som bygger bostadsrätter i Östersund för att komplettera utbudet av olika boendeformer.

Annons
Läs ocksåHuset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig”En ung man som går i ett överfullt soprum med diverse avfall både i överfulla soptunnor och på golvet.

Mötet pågick i drygt en och en halv timme. Det avslutades med en publik uppmaning om att samlas på torsdag kl 13 och se på när de folkvalda politikerna ”fattar rätt beslut”. Av kvällens reaktioner att döma så handlar det ”rätta beslutet” inte om att godkänna avtalet om en försäljning av allmännyttan.

Imorgon torsdag kommer Hyresgästföreningen arrangera en demonstration inför och under kommunfullmäktiges möte som börjar klockan 13.00.

Läs också Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas" Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.