HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nej till vräkning från LSS-boende

Göteborg Den psykiskt sjuka kvinnan påstås ha skrikit och gapat i sin lägenhet så att det stört grannarna. Göteborgs stad ville säga upp kontraktet, men hyresnämnden avslår vräkningen.

Kvinnnan hyr en läghenhet i andra hand av Göteborgs stad enligt Lagen om särskild service (LSS). Den ligger i ett ”vanligt” flerfamiljshus, men i området finns flera andra servicelägenheter och i samma trappuppgång bor två andra personer med särskilda behov.

I höstas ville kommunen säga upp kvinnans kontrakt och erbjuda henne en annan typ av boende. Detta eftersom man hävdade att hon stört sina grannar med gap och skrik. Enligt kommunen skulle störningarna ha pågått under en lång tid och vid alla tider på dygnet. Störningsjouren hade fått rycka ut till kvinnans lägenhet flera gånger.

Läs ocksåKastade vattenballonger och sköt fyrverkerier från lägenheten – kan vräkas efter flera varningarFyrverkerier samt vattenballonger.

Kvinnan hävdade å sin sida att störningarna inte varit så omfattande som kommunen påstått och krävde att få bo kvar. Hon har många vänner i området och känner personalen väl. Hon har bott på egen hand i närmare 25 år och vill fortsätta med det, att tvingas flytta vore traumatiskt för henne. Under sommaren 2014 hade hon vissa problem, men efter att hon vårdats inom psykiatrin och fått sin medicin justerad har hon mått bättre.

Hyresnämnden går på kvinnans linje. Nämnden anser att kommunen inte kan visa att hon uppträtt så störande som man hävdat. Kvinnan fick en varning den 2 september och sades upp den 28 oktober, men i mellantiden har kommunen inte kunnat bevisa att hon stört grannarna. Störande ljud har konstaterats vid ett tillfälle, men de verkar snarast ha kommit från en annan lägenhet. Två anmälningar till störningsjouren kan visserligen kopplas till kvinnans lägenhet, men de har inträffat före respektive efter den aktuella perioden.

Hyresnämnden bedömer därför att klagomålen mot kvinnan inte är av så allvarlig grad att de kan motivera uppsägning av kontraktet. Kommunen får därför avslag på sitt uppsägningskrav.

Läs ocksåTotalförstörde ettan på fem månader – krävs på nära en kvarts miljon kronorEn sönderslagen badrumsdörr och hand som håller i pengar.
Läs också Vidrig stank spreds i hyreshuset - utpekade grannen slängs ut: "Har inte orsakat lukten" Bombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt" Missade att betala en månadshyra i somras – tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.