HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nollkrav även på Göteborgs kommunala värdar

Göteborg Hyresgästföreningens krav på oförändrad hyra nästa år gäller inte bara Göteborgsområdets privatvärdar. Även de kommunala bostadsbolagen i Göteborg har fått samma propå.

Nyligen reagerade de privata värdarnas branschorganisation Fastighetsägarna starkt på Hyresgästföreningens utspel om oförändrade hyror 2014. Bland annat överväger organisationen att säga upp avtalet om hyressättningsavgift som bekostar Hyresgästföreningens förhandlingsverksamhet.

Men det ovanliga initiativet gäller inte bara de privata värdarna. Göteborgs största hyresvärd, kommunägda Bostads AB Poseidon med över 26 000 lägenheter, har mottagit samma budskap.

Läs ocksåFörtroendevalda hyresgästers personnummer röjda av misstagEntréskylt Hyresgästföreningens regionkontor i Göteborg

– Vi har fått en förhandlingsframställan från Hyresgästföreningen. Där säger man att Poseidon har en stark ekonomi, som i kombination med hyresgästernas dåliga ekonomi gör att man inte vill ha någon hyreshöjning, säger vd Anders Söderman.

Detsamma gäller systerbolagen Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder. Tillsammans förvaltar de fyra bolagen över 70 000 lägenheter i Göteborg. Lägger man till berörda privata värdar omfattas ungefär 110 000 västsvenska hushåll av Hyresgästföreningens utspel.

Än är de kommunala bostadsbolagen inte redo att sätta sig vid förhandlingsbordet, de jobbar ännu med nästa års budget. Men att nollbudet skulle godtas är inte särskilt sannolikt. När det gäller Poseidon bedömer bolaget visserligen Hyresgästföreningens utspel. Men man kommer också att presentera ett eget yrkande senare i höst, enligt Anders Söderman.

Läs ocksåNya ägardirektiv kräver fler ombildningar i Göteborg

– Ja, det kommer vi absolut att göra. Självfallet anser jag att vi är i behov av hyreshöjningar, säger han.

Att Hyresgästföreningen tog första steget, och med ett nollbud, har överraskat Poseidons bolagsledning.

– Jag har aldrig varit med om det under mina 10–15 år, säger Anders Söderman.

Läs ocksåDe räddade den välbesökta kvarterslokalen i Bergsjön

Hyresgästföreningens förhandlingschef Pedram Kouchakpour är sparsam med kommentarer i avvaktan på att parterna möts vid förhandlingsbordet.

– Det är två parter och en förhandling. Och den här gången är det vi som begär förhandling. Det är inte konstigare än så, säger han.

Fakta: Ovanligt utspel

Normalt brukar det vara fastighetsägarsidan som påkallar förhandling om nästa års hyror. Vanligtvis sker det under hösten, eftersom många värdar vill att den nya hyran ska börja gälla från årsskiftet.

Nu har dock Hyresgästföreningen tagit initiativ till förhandlingar, med krav på oförändrad hyra 2014 hos en rad kommunala och privata värdar i Västsverige. Läs mer här.

Läs också Västsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor Starka reaktioner på hyreshöjning i Göteborg – ”empatistört”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.