HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nu är bostadskön som längst för Göteborgs studenter

Göteborg Just nu råder bostadskaos för många studenter i Göteborg. Studentbostäder åt alla är långt ifrån verklighet. Och trycket har ökat.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Alice Blomdahl är en av de lyckliga som fått ett eget studentkontrakt, i Högsbo i västra Göteborg. Tre år i kö gav effekt lagom till terminsstarten på universitetet.

I somras flyttade Alice Blomdahl från föräldrahemmet i Lerum till en etta med kokvrå på Tunnlandsgatan i Högsbo.

– Det känns verkligen jättebra! Men också nervöst. Det är ovant att det blir så dyrt, säger hon.

Läs ocksåHalva studiebidraget går redan till hyran – nu vill värden kraftigt höja

Kontraktet på lägenheten hos SGS studentbostäder blev Alices efter tre år i olika bostadsköer. För dem utan samma framförhållning kan det dock bli svårare att hitta husrum som student.

– Man kan ju i princip inte vara nyinflyttad till staden, säger Alice apropå kösituationen.

Just nu är köerna till en studentbostad som allra längst på året. Medan det i maj fanns lediga korridorsrum utan kökrav kräver samma rum i dagsläget en kötid på minst 1,5 år hos SGS, som med sina 7 200 studentbostäder är Göteborgs största aktör.

Läs ocksåNy tjänst har fått bostadsköer i landet att explodera

Trycket har hårdnat på senare år, enligt SGS uthyrningschef Gunnar Wikehult. Studenterna är fler, och det byggs för lite.

– Vi kan aldrig ha lägenheter till alla som vill ha det den förste september. Det blir alltid en kaossituation. Men 1,5 års kötid är definitivt för långt, säger han.

På Boplats Göteborg krävs ungefär två års kötid för att få en studentbostad. Under tiden hänvisas många studenter till provisoriska lösningar. Många bor dock hellre så än i ytterområden där bostadsbristen är mindre, tror Maria Jordan på Boplats.

Läs ocksåGranskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

– Vi kan inte känna att det är så illa som medierna ofta skriver. Vi har ofta rum över. Men centralt läge är a och o, säger hon.

Gunnar Wikehult på SGS ser samma trend. Men den som har kommit in på en utbildning ska inte misströsta. Redan om några månader lättar söktrycket, fastslår han.

– Och Göteborg är en storstad. Det finns privata rum, och andrahand. Man ska absolut inte tacka nej till sin plats även om det ser mörkt ut på bostadsfronten. Vår erfarenhet är att det löser sig för de allra flesta.

LÄS MER:

Fakta: Studentköer

Chalmers studentbostäder, Bostadsbolaget och Poseidon fördelar sina studentbostäder via Boplats Göteborg.
SGS studentbostäder har egen bostadsförmedling och en egen kö. Det har även Guldhedensstudiehem.
Medan du väntar kan du förstås stå i vanlig bostadskö samtidigt.

Läs också Städbelöning till studenter gav lyckat resultat i Skövde Studenter i Karlskrona vill dela mer
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.