HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nu är hyresgästerna i Angered ute och cyklar

Göteborg På lördag blir det cykelfest i Angeredsparken. Stadsdelens 19 olika hyresgästföreningar är arrangörer och alla är välkomna. ”Vår målgrupp är inte Vätternrundan-gänget”, säger idékläckaren Ola Terlegård.
Foto: Hendrik Zeitler
På lördag 14 september är det premiär för Angereds Cykellopp. Ola Terlegård kom med idén och fick med sig hela Angereds hyresgäströrelse på tåget. Även Angered Cykelklubb är med och arrangerar.

För första gången anordnas Angereds cykellopp, med start klockan 11 på lördag.

Hela hyresgäströrelsen i området har mobiliserat.

Läs ocksåCykeltjuven togs på bar gärning – tack vare sociala medier
Ola Terlegård.

Det berättar Ola Terlegård, ordförande i lokala hyresgästföreningen Bredfjällsgatan/Gropens gård.

– För Hyresgästföreningen är det en självklarhet att det ska finnas möjligheter att cykla inom våra bostadsområden och mellan dem, bra cykelparkeringar och så vidare. Men det är också en bredare fråga, vi vill vara med och skapa ett hållbart samhälle, säger han.

Ola Terlegård säger att det finns en gryende cykelrörelse i Angered.

Läs ocksåPunka och osmord kedja – på cykelverkstan får grannarna hjälp

Han börjar rada upp en rad positiva aspekter med pedalkraft: bättre folkhälsa, miljövänliga transporter och att det är kul att cykla tillsammans.

Dessutom är en cykel ett demokratiskt transportmedel. De flesta människor har råd att köpa en och det är ett billigt sätt att ta sig runt.

– Tankarna om loppet kom när jag cyklade Angered runt. Det var soligt, härlig natur och jag träffade en massa sköna människor längs vägen. Då kände jag att det här måste fler få uppleva. Sedan lanserade jag idén i Hyresgästföreningen. Även om det inte är så många i de lokala föreningarna som cyklar själva så tände alla på idén, säger Ola Terlegård.

Läs ocksåTurerna i Hyresgästföreningen Angered under lupp – igen

Nu är det 18 lokala hyresgästföreningar tillsammans med Hyresgästföreningen Angered som står bakom cykelloppet. Även den relativt nystartade Angered cykelförening är med som samarbetspartner.

– Jag träffade cykelföreningens ordförande Ali Forootan, och de hade gått i ungefär samma tankar som vi. Så vi slog våra påsar ihop. Men det är Hyresgästföreningen som står för fiolerna, säger Ola Terlegård.

Förutom barnlopp klockan 11 så blir det även gratis cykelverkstad och teknikbana i Angeredsparken. Blå Stället kommer att underhålla med en dansföreställning.

– Banan går genom Lärjedalen, en naturskön del av Angered. Vi har medvetet gjort loppen ganska korta, motionsloppet 6 kilometer och tävlingsloppet 18 kilometer. Tröskeln ska vara låg, vår målgrupp är inte Vätternrundan-gänget. Och det går fortfarande att anmäla sig via hemsidan, säger Ola Terlegård.

Fakta: Angereds cykellopp

Äger rum i Angeredsparken, lördag 14 september 2019.

Aktiviteterna pågår från klockan 11 till klockan 16.30.

Förutom tävlingslopp, motionslopp och barnlopp erbjuds bland annat teknikbana, cykelverkstad, fikaförsäljning och dansuppvisning.

Alla som deltar måste ha hjälm.

Arrangörerna hoppas att det ska finnas ett antal cyklar och hjälmar att låna, för den som inte har en egen.

Fakta: Tre olika lopp

Alla tre loppen har start och mål i Angeredsparken.

Barnloppet pågår klockan 11–12 och går längs en 700 meter lång bana i parken. Åldersgräns 2–7 år. Är gratis och ingen anmälan krävs.

Motionsloppet börjar klockan 14.30. Går längs en 6 kilometer lång bana. Kostar 50 kronor. Elcyklar är tillåtna.

Tävlingsloppet börjar klockan 13 och går tre varv runt samma bana som motionsloppet. Kostar 50 kronor. Inga elcyklar.

Mer information och anmälan till loppen här.

Läs också Portade regionstyrelsen får komma tillbaka Hammarkullens mest slitna lägenheter – ett svårlöst dilemma

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.